Rakasz #12

Rossz értelemben vett retró

Sziasztok!

Videón nem, csak Twitteren néztem, ahogy egy különösen veszélyes idióta lesz az USA elnöke. Nem ez volt a legvidámabb délután az interneten. Arra viszont jó, hogy az amerikai típusú patriotizmusról olvassak mellette, mert a Verge-en volt cikk a legújabb Mark Wahlberges filmről. Nagy meglepetésekre senki ne számítson, Marky Mark ismét egy névtelen hőst alakít, aki egy nagy amerikai nemzeti tragédiában ténfereg. 

Legalább ennyire fontos műfajnak tűnik az elnök elleni terroristatámadással riogatósdi is. (Nagy hirtelen? White House Down, Olympus has fallen, London has fallen.) Meg a hős katonáink elkapják a burnuszosokat témájú filmek is, amiből tényleg annyi van, hogy nem lehet felsorolni. Arról, hogy a feltalálása óta hogyan változott a terroristás film a feltalálásától 9/11-ig és azon túl, az Imaginationsben találtam egy cikket. Még arról is ír pár mondatban, hogy mi köze van ehhez a Gyűrűk urának. (Plusz rájöttem közben, hogy életem meghatározó részét a poszt-9/11 világban éltem le.)

Durva, mennyire gyorsan lesz szimbólum egy képből 
 

Someone set the limo on fire. pic.twitter.com/y4AFr5HNjk

— Matt Pearce (@mattdpearce) January 20, 2017


Pedig voltak ott egy rendes tüntetés is. Hogy a másnapiról ne is beszéljünk.

Bolondok versekkel

A röhejesen könnyen elérhető, de még el nem ért álmaim listáján viszonylag magasan van, hogy elmenjek Fiumébe semmit tenni. Történelmi hely, ráadásul kikötő, és ami a legizgalmasabb, hogy három hónapig anarchista (és hát mit tagadjuk, protofasiszta) vezetés alatt állt, amikor is az alkotmány központi eleme volt a zene. Mindenről Gabriele D'Annunzio tehet, aki egyszerre Mussolini előképe, de mondjuk a mostani Ötcsillagos Mozgalmat megalapító Beppe Grillóhoz is lehet hasonlítgatni. (Igaz, ötcsillagosék épp mozgolódnának.) Az Index maistanultamvalamit rovatában volt egy indulásnak jó portré róla.

Onnan ugrott most be Rijeka, hogy a Geeks Guide To The Galaxy legutóbbi adásában Bruce Sterlinggel beszélgettek a Pirate Utopia című kisregényéről, ami pont a Fiumei Szabadállam fennállása környékén játszódik. Utána pedig még esik szó Lovecraftről, a Balkánról és a többi. Sterling pedig amúgy egy közepesen érdektelen szárnyvonal vasúti menetrendjéhez is tudna érdekes kommentárokat fűzni.

A killer app a többi ember rovat

"So, you're in a room with a dead body, no memory, and you've got a gun. Honestly, I'm just the narrator, but it doesn't look great." Chris Farnell úgy döntött, hogy szerepjátékba kezd azokkal, akiket az idegenekkel való beszélgetésre kitalált Omegle chatoldal összeköti őt. (Pauza, úgyis mindenki ezt keresi elő, amikor az idegenek és a chat kerül szóba.)

Szóval Farnell sztorijában nem mindenki volt vevő arra, hogy a beszélgetés résztvevője mesélni kezd neki, de úgy tűnik, mindig talált egy-egy játékost. A történet, amit megfejtenek pedig király, van benne robot, halott milliárdos, amnézia, minden, ami kell. Valószínűleg nem is kell mondanom, hogy az ilyesmi az, amire az internetet valójában feltalálták.

Kihalástalanítás

Pirospontért ki tudja, hogy mi az az auroch? Aki a Harry Potter felé keresgél, eltévedt. Az auroch az a bölényméretű vadon élő ősmarha, amiből egyrészt a mi szarvasmarháinkat, másrészt a zebut háziasították. Magyarul őstulok, amire egészen eddig azt hittem, hogy csak a buta tanulókra kitalált szó századelős iskolaregényekben. De nem, létező állat, illetve létezett állat,1627-ben múlt ki az utolsó példány Lengyelországban.

Az őstulok azért érdekes nekünk, mert több projekt is van, ami a faj visszatenyésztésével foglalkozik. Az ilyesmit hívják de-extinctionnek, amire csak vicces magyar fordításokat tudok generálni (kihalástalanítás), a róla szóló magyar cikkek pedig vagy a kihalás visszafordításáról vagy a faj újjáélesztéséről írnak. Hozzánk legközelebb ilyen a Hortobágyon történik. Ráadásul nem csak a faj újbóli megteremtése a cél, hanem a természetbe való visszavadítása is. A CNN-nek mostanában volt cikke erről az egészről, de ha egy kicsit keresgéltek a poptudományos TED-előadástól a szakcikkig mindenfélét kidob a Google. Ha valami menőbb a Jurassic Park sci-fijétől, akkor ez az. (További tulokológia Hannától, aki bele tudta keverni a nácikat is.)

Még egy irány van a népszerű tudományos cikkek olvasása - meg persze a kihalással foglalkozó kutatói lét - mellett, ahogyan el lehet találni az aurochig. Ehhez a megfelelő időszakban kellett kispénzű fantasyrajongóként raklapos könyvesboltba járni. A kétezresek fordulóján egy marék forintért lehetett megvenni Stephen Lawhead egynek remek Albion-dala trilógiájának darabjait, aminek az első kötete úgy indul, hogy két oxfordi történészhallgató bámul egy tulkot, aminek háromszáz éve (meg az apró) ki kellett volna halnia. Aztán átnarniáznak egy kelta mesevilágba és kezdődik a kaland.

Apróságok

Szőnyeg szélén áll a Guardian, mert lehozott egy kattintós című anyagot a WhatsAppban épített hátsó kapuról, ami úgy tűnik nem az. A fél IT-biztonsági szakma kérleli őket, hogy javítsák már a sztorit, mert olyan emberek, például török ellenzékiek, állnak át miatta SMS-re, akiknek jól jönne az egy rétegnyi biztonság. A kampányt a remek Zeynep Tufekci kezdte el, akit érdemes Twitteren is követni.

Huszonöt éves az Image Comics, ami miatt hatalmas akció van a kiadványaikból a Humble Bundle oldalán. Aki követi őket nagyjából, annak sok újdonság nem lesz, a többieknek viszont van Chew, Injection, Shutter, Saga, Lazarus vagy épp Southern Bastards a csomagban. Ja és The Wicked + The Divine, amiben az istenek köztünk élnek és popsztárok. 

25 éves a megvásárolható digitális fotózás is. A The Online Photographeren van egy rövid megemlékezés és iszonyú sok nosztalgiázó komment.

És még egy utolsó. Tavaly nyári Sofiane Tiet és Nathalie Fauquette táncos videója, amiben nekem nem is a tánc a érdekes. Hanem az a fjúcsörfelület, amin az első húsz másodpercben felprogramozzák a táncosnőt. Ilyen felületek soha nincsenek SF filmeken kívül, onnan viszont kiirthatatlanok.

Ennyi a hétre.

Ádám