Rakasz #122

bioszérás kriptopénzes

Szerelmes barátim!

Csodálatos héten vagyunk túl, vagyis inkább csodálatos, hogy túl vagyunk rajta. Az időmenedzsment nem mindig az erős oldalam, na ez most kiütközött.

Volt viszont a héten lomtalanítás Óbudán, amin ugyan elsőre nem látszik, hogy tech téma, de nagyon is az. Csak egy kis kört sétáltam a környékünkön, de egy vastag tucat kidobott számítógépet láttam. Nem alkudoztam vinyókra, úgyhogy nem tudom mi volt rajtuk, de nagyobb összegben fogadnék arra, hogy nem törölték őket kidobás előtt. Emellett találtam egy olyan lounge lemezt, ami a kiadó - akik utána néztek egy levélre nekem, hogy mégis mi ez - honlapján sincs fent. Ha egyszer nyitok füstölős fengsujos spát, a zene már megvan.

Sólyom check-in

Egy Vine-rövidségű videót követve jutottam el egy piszok érdekes beszélgetéshez, onnan pedig a Jordániai Királyi Légitársaság szabályzatához. A videón két fickó sétált egy repülő az öklükön ülő sólymokkal. Azért ez felvet kérdéseket. De gyorsan kiderült, hogy egyrészt a Közel-Keleten a sólyommal való repülés annyira nem meglepő dolog. Sőt a Royal Jordaniannek szabályzata is van arra, hány ragadozó lehet egy gépen: normál szélességűn tíz, széles testű személyszállítón tizenöt.

És ha már madarak. A kakapó szaporodási szezon óriási siker idén. 73-79 csibével lehet több a szezon végére. Figyelembe véve, hogy egy olyan fajról van szó, amelynek az egyedei sokáig élnek, de csak 147 darab volt belőlük még januárban, ez egy óriási lépés. Lehet, hogy nagyon sok minden szar éppen, de a kakapók, barátaim, a kakapók meg is menekülhetnek!

Épületekről

A Failed Architecture azt a nagyon kényelmetlen kérdést teszi fel, hogy a most széles körben kárhoztatott Hudson Yards kritikusai hol voltak az elmúlt tíz évben, amíg ez a gazdagember játszótér épült? Az Amazon főhadiszállás New Yorkból történő kiutálásából lehet tudni, hogy ha időben hívják fel a figyelmet egy ügyre, akkor meg lehet akadályozni a közösség számára káros fejleményeket. Itt miért nem történt meg? Őrülten fontos szöveg, mert a sajtó és a kritikusok felelősségét vizsgálja.

Tündéroszág térképe 1920 körülről a Library of Congress honlapjáról. Ez semmihez nem kapcsolódik, de annyira menő, hogy meg kell említeni.

Fotó: Joe Lodge CC-BY

A Biosphere 2 a huszadik századi nagy és nem feltétlenül sikeres kísérletek egyike. Egy, a külvilágtól elzárt térben olyan bioszférát próbáltak létrehozni, ami önfenntartó és életben tartja a benne lakó nyolc embert. Az a legjobb indulattal nézve sem sikerült, de kudarcában is érdekes adatokat termelt a kísérlet. A probléma viszont az, hogy az adatok egy része elveszett a létesítmény fenntartójának cseréje közben. Annyira tipikus sztori, hogy már fáj. Viszont jó első lépcső elkezdeni olvasgatni a Biosphere 2-ről meg a tenger mélyén épített állandó habitatokról.

Errata és egyéb térképek

Az előző hírlevélben csak említés szintjén volt benne a középkori kereskedelmi útvonalak térképe. A helyére egy amúgy dettó tök érdekes anyag került, Mansa Musa egykori mali uralkodó gazdagságáról. (Kösz, Bence!)

Malihoz kapcsolódik az egyik kedvenc zenekarom, akiket már említettem korábban (R#15, R#45,5), a Tinariwen. A tuareg zenészekből álló banda Mali északi részéről származik, egyes tagjaik harcoltak a mali polgárháborúban a saját állam létrehozásáért. Ebből végül fegyvernyugvás, integrációs programok és egy második, konfliktus lett a kétezresek közepén Nigerben. Az új leletem pedig Mdou Moctar, aki Niger-beli tuareg zenész, és a Akounak Tedalat Taha Tazoughai című film sztárja, ami egyben a világ első tuareg nyelven forgatott filmje. Jönnek a nagy melegek, be kell spajzolni lassú, sivatagillatú gitárzenékből.

Eszpé szólt, hogy a fizetési szolgáltatók kapcsán igazán megemlíthettem volna, hogy a kriptovaluták egyik ígérete pont az, hogy nincs szükség közvetítőre a használatukhoz. Így például nincs, aki megtiltsa a szexmunkásoknak - önmagában őrült hosszú vita a mit gondolunk a szexmunkáról, nem véletlenül nem megyek bele - vagy akár a szexuális felvilágosítást nyújtóknak, hogy fizetséget kapjanak, támogatást gyűjtsenek. Ehhez viszont az kellene, hogy tömeges legyen a kriptovaluta használat, ne közvetítőn keresztül kereskedjenek, hanem decentralizált tőzsdéken keresztül. Ezek kereskedelmi volumene nem volt eddig túl nagy és csökken. A túsz szituáció ettől még fennál, az elméleti megoldás itt van, a gyakorlat nem annyira.

Ugyanehhez a témához: itt egy lista, hogy melyek azok a platfomok, amelyek nem engedik a szexszel vagy erotikával vagy szexmunkával kapcsolatos tartalmakat, ügyfeleket stb. Sokkolóan hosszú lista.

Művészet és pénz

Offshore cégekről könyvtárakat írtak tele. (Példa: Panama Papers.) Az ilyen cikkekben az az egyik közös, hogy ha az ember végigolvassa őket, akkor szívesen főzne gulyást milliomosokból, a másik, hogy az olvasók többsége nem jut végig a cikken. Ugyanez igaz valószínűleg arra a remek folyamatábraművészeti alkotásra is, amit Gazs küldött. Ezen az offshore létrehozását végző algoritmus van lebontva folyamatábrára.

A youtubereknél eggyel érdekesebb jelenség nekem, hogy a videomegosztókkal a független dokumentumfilmek is elterjedtek. Aztán persze van, aminek a ContentID jogvédelmi rendszer betett, az Every Frame A Painting videoesszéket készítő páros azért adta fel, mert túl sok harc volt fent tartani a műveiket a videomegosztón, bármennyire estek is a szabad felhasználás alá az általuk bevágott filmrészletek. Utánpótlás van viszont, a Verge épp egy érdekes videojátékelemzős csatornát ajánl a pár hete futó online alkotók sorozatában.

Könyvek

Eric Hazan A Walk Through Paris című Párizson átsétálós, a történelmen gondolkozós esszéje megjelent puhafedeles kiadásban is. Ráadásul most még akcióban is van a kiadónál, így hat fontért meg lehet venni. (Ingyen jár hozzá a könyv ebook verziója is.) Még nem értem a végére, amikor olyanom van, olvasok belőle egy kerületnyit. Ha egyszer eljutok Párizsba, ami eddig valahogy mindig kimaradt, ezt a könyvet viszem magammal. Ami persze nem jelent semmit, Rómában az Angyalok és démonok volt nálam. Tudtátok, hogy csal a térképpel Dan Brown?

Pénteken a posta hozott egy szép, ezüst színű visszazárható borítékot, amiben a Visions folyóirat első száma volt. Még csak belelapozni volt időm, de az már látszik, hogy gyönyörű. Bár SF-ről szól, nagyon nem Galaktika. Huszonegy font az első két szám, a következő majd valamikor nyáron fog érkezni, és a tágan vett témája az emberi lét. Annyi érdekes magazin van mostanában - ami hirtelen eszembe jut: Heterotopias, Panel X Panel - de a többségük nem jut el a nyomdáig. Ez a Visions meg gyönyörű.

Végére értem Tim Maughan regénynek, ami egy első regény. Bele kell rakni az erőfeszítést, hogy az ember kibogozza a történetszálakat, hogy tisztába kerüljön az idősíkokkal, és ebben a szöveg nem nagyon segít. Viszont nagyon érdekes elgondolkodni azon, hogy mit csinálnánk egy internet - és emiatt kommunikáció, média, utazás, bankrendszer satöbbi - nélküli világban. Az első gondolatom az volt, hogy ha megeszi valami a netet, előszedek pár Raspberryt a fiókból és telepíteni kezdek. A második az, hogy nincs honnan beszerezni a programokat hozzá.

Faludy német zsoldosok dala egy olyan szöveg, aminek az ember szeretné, ha lenne dallama. Előbb-utóbb biztosan lesz is.

Ez egy hosszú hét volt egy rövid Rakasszal. Jövő héten bepótoljuk.

Üdv,

Ádám