Rakasz #125

futva, nem medve

Sziasztok!

Ez egy rövidebb Rakasz lesz a szokásosnál, mert egyrészt elég káoszos hét volt, másrészt hétvégén olvasás helyett mászkáltam. Szombaton a Fila Graff Jam című graffitifesztiválon jártam nézelődni, fotózni.

A Graff Jamben az volt az érdekes, hogy erősen, de bután próbált ráülni pár márka. Nem az zavart, hogy középtájt volt egy Fila bolt vagy hogy Burn és tán jéger hostessek grasszáltak a tömegben. Ha ez teszi lehetővé, hogy a Filatorigáton buli legyen, akkor rendben van. (A Fila beágyazottsága amúgy is régi és mély, amennyire tudom, de amikor a Rap Jamek mentek én is bőrkabátos rocker voltam.) Amikor viszont a hostesst beállítják egy graffiti elé, kölcsönkérnek neki pár kannát, maszkot, ezt, azt és aztán elkészítik az instára felpattintható képeket.

Két-három ilyen csapatot láttam. Köztük egyet, akik egy writer lányt raktak arrébb a műve elől, hogy odatereljenek egy modellt. Na ilyenkor azért nyílik a bicska a zsebben. (A fenti képen igazi graffitis van természetesen.)

Mi az a folk?

Jövő hét végén lesz Budaörsön a Muzsikáló Terek című rendezvény, ahol egymás után lép fel a Kodachrome, akiket kedvelek, és az überzseniális Bajdázó. Az utóbbi egyértelműen folk, de nem népzene. A két kategóriának a szétszálazása nem egyszerű, de a kezembe került egy írás a héten elkezdett A Year In The Country kötetben, ami pont 52 esszéből áll, úgyhogy egy évig fogom emlegetni, ami rendet tesz. Az alap állítása az írásnak az, hogy a folk a helyhez kötődik, vagy a helyen át kötődik a néphez. A pop meg - és itt etimologizál egy kört - közvetlenül kötődik a néphez. Az etimológia úgy jön a képbe, hogy a popot a populusból vezeti le, ami egy központosító birodalom népére használt szó. Szóval belevetít egy város vs. vadon ellentétet is. Érdekes gondolat, elvisz a hauntológia felé. Ráadásul a Bajdázó folkságát is magyarázza, ami már a zenészek szerint is börzsönyizene, azaz a helyhez kötődik.

Apropó vadon. A szemem elé került a hír, hogy elkészült a közelmúltban elhunyt Zaha Hadid utolsó épülete. Igazi cyberpunk oligarchalakás, abból a fajtából, ami űrhajónak néz ki és lift visz a hálószobába. A rezidencia ráadásul egy olyan erdőségben épült fel, ahol korábbi orosz elnökök - esetünkben Medvegyev - és egyéb, a privátszférájukat féltő arcok is laknak. Szóval tökéletes oligarcha lakóhely. És ehhez képest Hadid neve - és az, hogy a lakás tulajdonosa Vladislav Doronin nem egy Roman Arkagyjevics Abramovics - miatt megy az örömködés. Na most képzeljük el a cikkeket arról, hogy elkészült Lőrinc új lakása a Mátrában.

Néznivaló

Antony Ho csodálatosan megrajzolta, hogy ő hogyan élte meg az apja elvesztését. Gyakran irigylem a képregényeseket, ez is egy ilyen pillanat.

Máshogy szép kategóriában indul, de a Fusion Of Horizons nevű Flickr felhasználó, aki amúgy egy bukaresti építész, templombelső fotói nagyon tetszenek. Meg persze az is, hogy egy Gadamer utalást választott a nevéül.

Politizálunk

Ceglédi Zoltán politológus beszélt Bolgár György műsorában a héten egy jó tíz percet. Aki követi Czeglédit például Facebookon, az nem nagyon lepődött meg az elmondottakon, például azért, mert megírta korábban. Röviden: ha a Fidesz tarol az EP és önkormányzati választáson, akkor mindent bedarálnak, amit eddig nem. Többször elhittük, hogy lesz konszolidáció, ők viszont szemmel láthatóan nem hisznek ebben.

A fentiek fényében számít a hazaárulás minősített esetének, hogy az EP-választást ellógja az ellenzék, az önkormányzatit pedig egyelőre alkudozásokra használja fel. Igen, most járunk ott a történetben, amikor ér beleszarni ellenzéki képviselők postaládájába Jay és Néma Bob stílusban. Simán eljutottam arra a pontra, hogy a rendszer megváltoztatásának első lépését abban látom, hogy a rendszer fennállásában érdekelt kollaboráns ellenzék egy részét kiszavazzuk a parlamentből.

Politizálunk #2

A Zizek vs. Peterson vitát nem néztem meg, mert ennél azért drágább az időm, de a kezembe került egy podkaszt, amiben Angela Nagle és spanjai beszélik végig. Onnan továbbkattintva pedig a Zero Books videós értékelése is csak egy kattintás volt. Az, hogy mennyire változatos a vita és a szereplők megítélése, nagyon érdekes. Amerikai marxista körökből - ettől még mindig van némi mosolyoghatnékom - már olyan véleményt is láttam, hogy Zizek tulajdonképpen centrista. Kész szerencse, hogy nem jobboldalizták le. Aki esetleg arra vágyik, hogy megmondják neki, hogy mit helyes gondolni, természetesen van Jacobin cikk is. Öt szervezett munkásból a jóisten tudja hány - tipp: egy se - ezt ajánlja.

Én máshol

Úgy jött ki a lépés, hogy ezen a héten is én írtam a G7 Techbe, most éppen a Samsung Galaxy Fold problémáiról. Maga a telefon nem érdekes annyira, még a hajtogathatóság sem. Az viszont, hogy a hajlékony OLED-kijelzőkből hogyan alakítanak át régi kütyüket, vagy milyen új eszközök születnek általa. A klasszikus példa az olcsó mobilkamera vagy a rezgőmotor, amiket már lassan a kefírbe is beszerelnek. Ezek miatt van rezgő visszajelzés mindenben, de mondjuk emiatt tud bárki olcsó alkatrészekből fogkefe robotot építeni.

Na ennyi a hétre. Május elsején jön az okos különszám a drága Rakasz Extra támogatóknak. Jövő hétvégén pedig egy hosszabb Rakasz. Az se lesz egyszerű kör, remek programok vannak mostanában. Így első nekifutásra Ukmukfukk Zinefeszt, Budapest100, bécsi Maker Faire és még egy Óbuda napja is, Csaknekedkislány koncerttel.

Üdv,

Ádám