Rakasz #14

Sziasztok!

Jó volt várni egy hetet azzal, hogy örüljek a Trump ellen lázadó tudósok alternatív Twittereinek. Már vannak hamis lázadó tudósok is. Vagy legalábbis alternatívak. A ki írja a 2017-et kérdés úgy áll, hogy egy darabig azt hittük Gibson, aztán volt szó Don de Lilóról is, most viszont tök úgy tűnik, hogy Robert Anton Wilson Illuminátus-trilógiáját kerestük mindvégig. Kultabb, abszurdabb, mint olvasható, de mondjátok, hogy nem ez jut eszetekbe a hírekről is.

Sajnos a Twitteres eszmefuttatás, amit kinéztem ide linknek, eltűnt azóta. Ilyen a klíma az interneten. Kénytelen leszek elmesélni: annyit írt a figura öt-hat twitben, hogy a lázadó fehér házi dolgozó Twittere gyanúsan oroszos átírási hibákat vét olyan angol szavakban, amikben egy anyanyelvi beszélő nem tenné. Akinek még van egymondatos definíciója arra, hogy mi a gyanús, az mázlista.

Szeszek

Az alkohol fontos. Tudom, hogy megy most körbe a cikk, hogy az izlandi fiatalok nem isznak, nem buliznak, hanem mindenki művészettel foglalkozik, amikor nem a démonait győzi le birkózásban a hóban. De mivel mi itt a kultúrával foglalkozunk, még ha belelógnak más témák is, az alkohol fontos. Ott van rögtön a hír, hogy a borókát megtámadta egy gombafajta, de a UK National Tree Seed Project gyűjtött borókamagokat, tárolja őket, úgyhogy történjen bármi, mindig lesz gin. A téma eltolhatóbb még posztapokaliptikus irányba is, elég megnézni egy galériát a Svalbard Seed Vaultról. Itt is mínusz húsz fok körül tárolják a magokat, mint a britek a saját magbankjukban, de sokkal bitangabbul néz ki.(Kapcsolódó olvasnivaló Paolo Bacigalupi The Windup Girl-je. Megjelent fordításban is! Illetve gyanús, hogy Chuck Wendig Invasive-je is passzol a sorba, de azt még nem olvastam.)

A céges jövőkutatás - kötelező zárójel, a Normalt ugye mindenki olvasta? - az egyik legfontosabb művészeti ág. Egyszerre szokott tartalmazni ábrándos jövőbenézést, vastag, kizárólag Powerpoint segítségével előadható hazugságokat, és olyan technológiákat, amik nemhogy a laboron kívül nem működnek, de azon belül sem. Más szavakkal: tökéletes sci-fi. Elég újranézni a Starfire című, a Sun által készített ősi videót ennek igazolására. Az alkoholhoz úgy kapcsolódik ez az egész, hogy a héten a Diageo adott ki egy PDF-et a jövő társasági életéről. Ha a cég neve nem lenne ismerős, akkor gondoljatok bármilyen égetett szeszre, na az jó eséllyel hozzájuk tartozik. De tényleg a Smirrnofftól a Tanqueray ginen keresztül a Johnnie Walkerig. Természetesen azt mondják, hogy a jövőben minden pohár italt VR-szemüvegben fogunk meginni, és szimfonikus zenekar kíséri majd.

A második legősibb

Van az a szép külföldi szokás - itthon nem láttam meghonosodni, Jászladányival kell beérnünk - hogy amikor egy írónak megjelenik egy könyve, akkor körbeturnézza a sajtót mindenféle cikkekkel. A cikkek alján szerepel persze, hogy X úrnak új könyve jelent meg, aminek a címe Y, de többnyire lazán kapcsolódó témákról szólnak. Lev Grossmann egészen csodás dolgokat írt anno, amikor a The Magicians megjelent. Most pedig Charles Strosst lehet itt-ott elkapni, bár ő nincs annyira becsatornázva mindenhová, mint Grossmann volt. A kémkedésről és az öt legjobb kémekről szóló könyvről szóló írása a Tor.com-on viszont remek.

A kémkedéshez még két. Az egyik, hogy természetesen az öreg kémeknek van podkasztjuk. A washingtoni International Spy Museumban rögzítik, jellemzően arra járó nyugalmazott elemzők, történészek, írók előadásai, de vannak beszélgetősebb adásaik is. Legalább a Kuba és a CIA kapcsolatát feszegető adást érdemes meghallgatni.

A másik pedig, hogy szokás mondani, hogy a kémkedés a világ második legősibb foglalkozása. Soha nem tudtam, honnan jön ez a mondás, de most meggugliztam. Mikor tanuljon az ember, ha nem hírlevél szerkesztés közben. Józsué könyve 2:1

Akkor Józsué, Nún fia, titkon két kémet küldött Sittímből, és ezt mondta nekik: Menjetek, vegyétek szemügyre azt a földet és Jerikót. Azok elmentek, betértek egy Ráháb nevű parázna nő házába, és ott lefeküdtek.

További könyvek

Hetedikéig ingyen van a Tor.com könyvklubjában Charles Stross The Bloodline Feud-ja, ami párhuzamos világos, szervezett bűnözéses fantasy a földhöz ragadtabb, diplomatatáskás uzis iskolából. Az ingyen könyvért amerikainak kell hazudni magatokat. Nagy ügy. 

Greg Rucka Lazarus című, a világvége után vagyunk, hűbéri alapon működő high-tech társadalom van az USA-ban felütéssel kezdődő képregényét jobban szeretem az alternatív Amerikás sztorik közül, de a Stross sem rossz.

Mire jó a mobilkamera?

Az egyik Boring konferencián - itt és itt lelkendeztem róla adásban - találtuk Gáspár barátommal Richard DeDomenicit. Akkor tizenöt percen keresztül a színpadon ülve performansz jelleggel kiszámlázott pár nála álló projektet. Vicces volt, most pedig, hogy vagy három projektnyi papírmunkával vagyok lemaradva, még jobban értékelem. Most pedig épp van egy projektje, amiben nyilvános helyeken forgatott filmrészleteket készítenek el újra amatőrökkel és mobilkamerákkal. Kicsit olyan, mint a svédelés volt, az amúgy őrületesen szerethető Be Kind Rewind-ban, csak helyfüggő. Becsempészte a BBC-be is, a stúdióból épp luxuslofttá alakuló Television Center egyik stúdiójában játszott médiatörténetesdit. Húsz perc, nem bánjátok meg

Ugyanazon a Boringon, ahol DeDomenicit leltük, beszélt Keith Kahn-Harris, zsidó heavy metal szociológus, egy másik kedvenc emberem. A FiveBookson öt könyvet ajánl és metálról, identitásról, transzgresszióról beszél.

Apróságok

Megosztásokon keresztül jutott hozzám a Factory Jackson retró mountain bike ismertetője. Szép is a gép a cikkben, jók is a fotók, és ami a legkirályabb, át is adja egy kornak az esztétikáját. Ó, az a sok eloxált alumínium.

Esszé Fábri Pétertől Goethéről és az Egyesült Államokról a közelmúltban indult Papagenón.

Több cikk jelent meg a huszonöt éves Image Comics-ot ünneplendő, a Geek.com-é ezek közül az, ami a legjobban meséli el a The Walking Dead sikere előtti éveket.

Grillezőt építettek a Gellért Fürdőből kifolyó termálvizes csatorna mellé BME-sek, a VaLyó, a BETON munkacsoport és még sokan mások. A sztori nagy kérdése, hogy ezzel dzsentrifikálják-e a rakpart alatti részt, ahol eddig a hajléktalanok fürödtek. 

Ennyi a hétre!

Ádám