Rakasz #15

Sziasztok!

A hírlevél kiküldésére használt Tinyletter csodás program, olyan apróságokra is figyeltek, hogy a leveleknek legyen egy alapértelmezett tárgya. Ez amondat az: "Friends, Romans, countrymen, lend me your ears!" A Julius Caesarból való, de nem ő mondja, hanem Antonius, és azzal folytatódik, hogy "Temetni jöttem Caesart, nem dicsérni", majd hosszasan ekézi Brutust. Jó szöveg, és elgondolkodtató, hogy az a fordítás, amiben ismerjük maga is 175 éves.

Az ilyesmiről egyrészt az újrafordítás viták ugranak be. Legutoljára talán a Rozsban a fogó / Zabhegyező robbantott ki ilyet. Másrészt pedig az, hogyan pattantam le a Kandírozott mandarizselészínű áramvonalról, Tom Wolfe esszékötetéről, amit azelőtt műfordított le Bartos Tibor mielőtt a hotrod, tuningolás és ehhez kapcsolódó szavaink meglettek volna. Itt az angol szöveg (PDF!), az teljesen olvasható ma is.

Születésnapomra

Egy beszélgetésben került elő zárójeles kérdésként, hogy mégis vajon mennyi volt az átlagéletkor a középkorban. Így jutottam arra a Rubicon cikkre, amiből megtanultam, mi az időlátó levél:

Ha valamilyen ügyben szükség volt a kor ismeretére, Magyarországon a következő eljárást alkalmazták: a kérdéses korú gyermekkel vagy ifjúval megjelentek valamelyik egyházi testület vagy az egyik nagybíró (nádor, országbíró), netán a király előtt, ahol a külső alapján megítélték, hogy a vizsgált személy hány évesnek néz ki, és erről hivatalos okiratot állítottak ki. Szemérmes hajadonok esetében az is előfordult, hogy a vizsgálatot végzők házhoz mentek. Ezeket az okleveleket magyarul "időlátó levélnek" nevezték, az ott megállapított életkor hitelesnek számított.

A dolgoknak az ő valójuk

Ismeritek azt a sztorit, hogy a turisták halálosan meg vannak sértődve arra a bibury-i lakosra, aki a lakása előtt parkolt a citromsárga kocsijával. A többség skanzent akar látni, nem érdekli őket, hogy ott emberek élnek. Mostanra odáig jutott az ügy, hogy a kocsit összekarcolták, javítani nem éri meg. Szerencsére az öregurat nem rettentették el, azt mondja, hogy az új kocsija almazöld lesz. A történetben a skanzen-elvárás az érdekes.

A Lámpás jazz jam sessionjeit szervező Songoro Fatime zenét és élményeket gyűjt Afrikában. A legutóbbi posztjábanvan szó szuvenírekről, eredeti és nem elég eredeti adatközlőkről. Érdekes, még ha nem is tudom, mit gondoljak az útjáról.

További úton levő emberek: Vincze Barbara ex-kollégám az Azori-szigetekre költözött családostul egy fél évre, az Egy szakács naplóját író Attila pedig hajózik, legutoljára az Antarktisznál járt. (Az első sarki posztot linkeltem, van folytatás!)

És ha már zene volt fentebb, a Kockafej talált egy remek Tinariwen klipet.

Kis kaviár a mindennapi Marxukhoz

Még 2016. decemberében jelent meg a Current Affairsben egy For a Luxury Leftism című cikk, ami nagyjából azt feszegeti, hogy van-e olyan pont, ahol valaki baloldaliként elégedett lehet.

The problem with limousine liberalism, then, was not the limousines, but the liberals. Radicals should be chic, revolutionaries should drink excellent wine. Anarchist flophouses, abounding in filth and with defective plumbing, present no kind of vision for the future society. Any political movement that wishes to win people over must at least seem like it’s having a good time. The left’s suits must be well-tailored, its pastries must be fattening.

A briteknél komoly vita volt abból, hogy mit kezdjenek a tengeralattjáró flottájukkal és az általuk hordozott atomfegyverekkel. A tengeralattjáró azért is érdekes ügy, mert a bázisuk Skóciában van, ha a Brexit után valami Egyesületlen Királyság alakul ki, akkor kereshetnek helyet a gépeknek otthon. Darren Cullen a héten azzal adott új lökést a vitának, hogy 'jelentkezz a Royal Navybe, légy öngyilkos robbantó' plakátokkal rakta tele Londont.

Játszani is engedd

Kellett múlt héten valami játék, ami elszalad a laptopomon is, és nem az eredeti pixles Spelunky. Nem mintha a Spelunkyval bármi baj lenne, hetekben mérhető az idő, amit a játékban töltöttem. Tökéletes darab, de néha más kell. A Blendo Games - ami alapvetően Brendon Chungot jelenti - 2011-es Atom Zombie Smashere lett az, ami egyrészt nagyon lájtos taktikai játék. Már-már tower defense. Másrészt nagyon ügyesen, találomra elénk szórt mozaikdarabokkal próbálja elmesélni a világának a hátterét.

Azt csak a sztoridarabok összeszedése után vettem észre a Blendo fejlesztői blogján, hogy pár hete írt egy szerelmeslevelet a Far Cry 2-höz Chung. Több apróságot lehet utálni abban a játékban, például a Samsung okostelók sem romlanak el olyan gyakran, mint az AK-74-esek a Far Cry szerint, de atmoszférát teremteni, történetet mesélni, azt tud. Pár küldetés után biztosan tudtam magamról, hogy háborús bűnös vagyok, kiírtam magam az emberi nemből, innen kell valahogy fordítani.

Hosszú hét volt ez, aminek az eredménye a rövid levél. Jövő héten máshogy lesz!

Ádám