Rakasz #17

Halo!

A gondolkodásnak meg az emlékezésnek is az egyik eszköze az írás. Amit egyszer megírtam, abból valami megmarad. Ha két mondatnyi tanulság, akkor annyi. Az olvasás például nem teljesen ilyen. Van egy novella, amit évek óta keresek a neten, mert korábban fent volt. Nincs hozzá elég keresőszavam, a Google Readerből kimentett fájljaim rég nem tudom merre vannak, azt pedig nem lehet megmondani a keresőnek, hogy Adam Marek stílusára hasonlít a novella, de nem ő írta. Amit megírtam, belinkeltem, vagy legalább rátukmáltam emberekre, az részben megmarad. Szóval ti is részei vagytok a kiszervezett memóriámnak. (Meg mellette a Pinboard, de a kettő momentán nincs szinkronban.)

Elmebeteg-e Trump?

Se Trumpozni, se Milózni, se olimpiázni nincs nagyon kedvem. Nem hiszem, hogy nagyot tudnánk vitatkozni akármelyik témában is. Viszont megjelent egy jó olvasói levél a New York Times-ban Allen Francestől, attól az orvostól, aki a mentális rendellenességek kézikönyvének (DSM) nárcisztikus személyiségzavarról szóló fejezetét írta. Körülbelül azt kéri, hogy senki se távpszichologizálja Trumpot, mert egyrészt tévednek, másrészt van ezer más dolog, ami miatt bele lehet akadni. Milyen jó gyakorlat lenne, nem?!

Mötáááál \,,/ és egyéb nyersanyagok

Spekulatív tőkealapok vásárolják fel a kitermelt kobalt szép szeletét. Kobaltbánya nem nagyon van a piacon, viszont nem akarnak kimaradni az elektromos autókban használt fém árfolyamának szárnyalásából. Merthogy szárnyalás lesz, 900 tonnával kevesebbet termelnek évente, mint amennyire igény lenne, és az igény nőni fog. Bónusznak itt egy tavalyi számolgatás a Tesla kobaltigényéről, egy másik meg a kobaltbányászatról úgy általában.

A buborékomnak az infrastruktúra-, ellátási lánc és átmenetifém-rajongó szelete rögtön elkezdte előásni a hasonló sztorikat. Például a Goldman-Sachsról, ugye ők most az egyik amerikai kormánypárt, akik valami egészen furcsa trükkel nyomták fel az alumínium árát egészen addig, amíg az árak mozgása szemet nem szúrt többek között a Coca-colának. Büntetés nem lett, viszont rácsodálkozhatunk, mire nem képes a pénzügy részévé vált többszintes absztrakció.

Kapcsolódik, hogy dobozos kiadásban megjelent az Unknown Fields nomád dizájnstúdió könyvsorozata: Tales from the Dark Side of the City. Jön a karácsony.

Csak most vettem észre, hogy tavaly készült dokumentumfilm a Rudy Kurniawan-féle nagy borhamisításról. A nagy esetünkben dollár tízmilliós nagyságrendet jelent. Anno a Gault Millau blogon szépen meg volt írva magyarul, akinek nincs ideje megnézni a Sour Grapest, ott is tájékozódhat.

Sok szóval magyarul

Amikor először szembejött a hír, hogy indul a Papageno, nem nagyon foglalkoztam vele. De a sokadik tök jó cikk jön szembe onnan. Most például Fábri Péter írása Burnsről és Adam Smithről, meg arról, hogy mit csinált a ördög a finánccal. Volt annak a versnek egy egész jó megzenésítése a Shannon által, de teljesen eltűnt mindenhonnan. Felveti a kérdést, hogy menyire lesz nehéz pre-youtube, helyiérdekű bandákat kutatni majd egy-két évtized múlva.

Az Unikornison Kránicz Bence cikkét kell most olvasni, Káldi Emese sétaszervezővel és Lugosi Lugo László fotográfussal beszélgetett a fővárosiságról, a tipikus budapesti terekről és olyan helyekről, ahová nehéz bejutni. Mélyen elfogult vagyok, Bencével dolgoztunk együtt, ráadásul a heti Rakaszba küldött egy érdekes linket egy új Batman számról azzal a kommentárral, hogy

tök sok érdekes cikk szól arról, hogy mennyivel érdekesebbek földrajzi szempontból a DC szuperhősképregényei, mint a Marveléi, mert ugye a DC képzelt városokat használ többnyire, a Marvel valósakat. Ezért töltődhet fel Gotham erősebb metaforikus jelentésekkel.

És még egy gyorsan. Olvastátok pár hete a beszélgetést a bólogatós kutya hazai meghonosítójával? Ha nem, akkor érdemes belenézni. Ott van benne a szokásos 'megoldottunk valamit kisiparban, ami máshol nagyipar volt, majd az egész szétesett' sztori.

Cipő!

Szerintem ez jó hely elmondani, hogy a sneaker, mint cipő, amúgy nem érdekel. Bármilyen túracsuka Vibram talppal, bakancs, egy chukka, az igen. De ezek egyikéről sem írnak novellát. Bezzeg a sneakerről. Tim Maughan Limited Edition-je után - amiben van egy kis smart mobs is - most van egy Nike-s novella is Andrea Phillipstől. Érdemes összeolvasni a kettőt, a második sokkal optimistábbnak tűnik, egészen az utolsó mondatig. (Aki értelmiségibben akarja tolni, meghallgathatja egymás után Gil Scott-Heront és a Smoove-ot arról, hogy most akkor benne lesz-e a tévében a revolúció. Gyanús, hogy Gilnek nem lett igaza.)

Van még 419-es csalásos, ezek voltak a legendás nigériai levelek, Nnedi Okafortól, ami egy kicsit összecseng StrossMAXO signalsával és azzal a Gibson-Sterling páros által írt Red Star Winter Orbit novellával, amit a héten azzal juttatott eszembe egy ismerősöm, hogy jé, abban is a fosszilis tüzelőanyagok felé csúszik vissza az USA. 

A brassói ténsasszony kalapjától a Római Birodalomig

Tudjátok mi az az izokrón térkép? Ha nem, van definíciónk egy dr. Kogutowicz Károly cikkéből (PDF), ami a szinte friss 1918-as Zsebatlaszban jelent meg.

Az izokrón (egyidejű) térképek görbéi, vonalai, az izokrónok, azokat a pontokat kötik össze, amelyek valamely központból egyenlő idő alatt elérhetők. Ha Budapestről
minden irányban vinne gyorsvonat Magyarország minden pontja felé, a mellékelt (1.) térképen látható kép támadna.

Remek szöveg végig, plusz hát a mellékelt 1. térkép megtekintéséhez amúgy is le kell kattintanotok a PDF-et. Cserébe megtudjátok, hogyan működött Baross Gábor vasminiszter terve, aki úgy akarta fejleszteni a vasutat, hogy "a brassói ténsasszony is Budapestre jöjjön kalapot venni." A linkelt cikkben emlegetett kiállítás amúgy az egyik legjobb volt, amit itthon láttam. 

Ami miatt az egészet elkezdtem mesélni az egy rómás cucc, amit a héten mutattak nekem, ez az Orbis. Azt számolja nekünk ki a térkép, hogy mennyi idő alatt érünk a messzi Londiniumból haza Aquincumba - vagy persze bárhová a birodalomban -, hogy a Therma Maiores-ben mossuk le magunkról az út porát. Kevéssé fellengzősen sajna ez a mosakodjunk meg a flórián-téri felüljáró alatt. Az oldal számol évszakkal, utazási móddal, pénzügyi helyzettel, állítólag azt is ki lehet belőle pofozni, hogy mennyivel lassabb, ha egy legiót is vinnénk magunkkal.

Rakasz extra: a francia ősweb

Írtam a HWSW-re egy olyan cikket, ami nagyban emlékeztet a Rakaszra, csak a fókusza szűkebb egy kicsit. Na az sem lézerpontos, van szó benne a Chappe-távíróról, említés szinten a Baudot-kódról, a Jacquard-féle szövőgépről, de a fő témája a Minitel, a franciák web előtti információs hálózata. Erre tovább. Folytatása következik majd, tovább a burke-i úton!

Ennyi a hét, szevasztok!