Rakasz #24

Sziasztok!

Ez itt a Rakasz! Azért írom le, mert az előző levélben sikerült a tárgy mezőben elgépelni a hírlevél nevét, ami azért égő. A cím most jól lesz, cserébe a heti ide oda rohangálás miatt diétás adag link jött csak össze. Élet történik, az ilyen.

És itt most elgondolkodtam, hogy berakjam-e az ismert gifet a Jurassic Parkból, ahol Ian Malcolm kijelenti, hogy az élet utat tör. De nagyobb poén eggyel továbblépni, és Arany Jánoson és Horatiuson keresztül megérkezni az egyik kedvenc magyar weboldalamhoz, a Ponticulus Hungaricushoz, ami a humaniórák és reáliák összebékítésével, sőt összekötésével foglalkozik. 

Black design

Az előző levélben csak az első Umbra-sztorit linkeltem be, azóta viszont volt időm összeguglizni a többit is. Az utolsó új rész csak Dan Hon hírlevelében jött ki - elég rendszertelenül ír, de érdemes olvasni - az S04E06: Criticality címűben. Még sokkal érdekesebb az a levél, ahol az Umbra kitalálását írja meg. Főleg azért, mert tökéletesen hozza egy slow news day - igen, vannak napok, amikor semmi érdekes nem történik a világban - délutánjának ráérős ötletelését. 

Másrészről pedig egészen sok szó esik arról a buborékomban, hogy nem nagyon lehet a közeljövőben játszódó scifit írni, mert a valóság gyorsabb, mint a könyvkiadók. Erről talán már volt is szó korábban. Mindenesetre a black design felmérése, körbetapogatása egy jó iránynak tűnik. Még ha a Sesame Credithez mérhető ijesztő ötletet nem is írtak meg korábban. Bár a Maneki Neko azért beugrik, igaz az részben kultúrák és szokások ütközéséről, illetve paranoiáról is szól.

Színes tinták

Papp Imrét - itt egy interjú vele - már a Devereux című, Hellboy és Mike Mignola hommage miatt is szerettem. Nem félt gyerekes poénokkal játszani, elvenni az eredetiből azokat az elemeket, amik tetszettek és azokkal legózni össze valami nagyon hasonlót. És még papíron is ki tudta adni. Ott van a polcomon az összes. Most felkerült tőle a webcomicnak induló Inkább a halál első kötete PDF-ben. Ez is játék, de van benne háromnegyed óra remek szórakozás.

Pészah alkalmából féláron adja Dave Gilbert a The Shivah című rabbis-nyomozós kalandjátékát. Nem mintha amúgy az öt dolláros teljes árat nem érné meg. Egy sztori, több lehetséges vég, és van benne olyan rabbicsata, amiben minden kérdés kérdéssel kell megválaszolni. (Persze ezt is láttuk már valahol.) Ja, és persze leginkább noir, mi más lenne. 

És aztán van még újrarajzolt scifi történeti tabló, amire Kickstarteren lehet pénzt adniFigurává rajzolt legendás vírusok, amiket Damage Externalia csoportjában leltem rá azt hiszem. (Ahová be kell kéredzkedni, megéri.)

Itt pedig a brit Influx Press kér pénzt a működésére, cserébe e-könyveket, papír könyveket, dedikált könyveket satöbbi ígérnek. Van még nyolc nap, a szóbajöhető címek tök jók, mindenki vizsgálja meg a lelkiismeretét és bánja meg bűne...pardon, más liturgia.

Lencséken át

Nem állítom, hogy mindent értek Tim Franco Vertical Communism című anyagából, de az lejön, hogy hiába kína harmadik legnagyobb városa, a peremén még ütközik a régi és az új. Félve írok le bármit, mert nem hiszem, hogy egy alvóvárosokkal együtt 30 milliós dologról lehet érvényes állításokat megfogalmazni azon túl, hogy kurvanagy. Érdemes végigtekerni a város nevére kidobott Flickr találatokat is egy-két oldal mélységben. (És közben kiosztjuk a hét understatementje díjat is.)

Balázs barátom leporolta a fényképezőgépét, és nekilátott fotózni a hongkongi utcákat. Akad a képeken Google turista, piaci árus, üres betonplaccon tai-chiző bácsi. Képek erre és erre.

Apropó Hongkong. A DigitalRevTV-t nem csak azért érdemes követni YouTube-on, mert egész jó kamerateszteket csinálnak, hanem mert ott van háttérnek az a remek város is. Különösen szórakoztató, amikor profi fotósokat zavarnak ki valami éppen-csak-hogy-nem-ipari-hulladék géppel fotózni. Van pár kivétel, amikor tök másról készül esszé: például itt ez a portré Arthur "Weegee" Felligről, de általában véve ott van a háttérben Hongkong. 

Ég a város ég a ház is volt a hét, ennyi fért bele. Ha láttok szépet, küldjétek. Ha tudtok olyanról, akit érdekelhet a Rakasz, forwardoljátok neki.

Üdv,
Ádám