Rakasz #26

Kultúrsokkos

Sziasztok!

Elrontja az embert a hírbiznisz, még mindig be-beugrik sztorikról, hogy csak oda kéne írni, hogy milyen régi a történet vagy mennyire nem aktualitás. Nehéz leszokni róla, de tisztulóban vagyok! Meglássátok, hónapok kérdése és nem is említem, mikori a sztori.

Az ókori görögök, akik közismerten mindent elkezdtek, adtak nekünk egy iszonyú hasznos fogalmat, ez a hübrisz. Agyon van persze használva, külön címkéje van a Mandineren, de hát ami jó, az jó. A hübrisz az a gőg, elbizakodottság, ami a tragikus hősöket végül romlásba dönti. Lehetne CEU-zni is, de még messze nem lefutott ügy, ezért vegyünk egy kicsit régebbi példát. Az 1933-as chicagói világkiállításnak az volt a neve, hogy A century of progress, ezt az előző 1833-as világkiállítástól számolják, és mivel a kettő között csak egy polgárháború volt, végülis elfogadhatjuk. (A plakát gyönyörű!) Ami sokkal királyabb, az az esemény mottója:

Science finds, Industry applies, Man adapts

Ehhez képest az Alien-filmek Weyland-Yutani Corporation-ének "Building Better Worlds" mottója, vagy a Jurassic Park InGen nevű génsebészeti vállalatának "We Make Your Future"-je visszafogott ígéret. Nem is tudom, melyik a rosszabb, amikor a cégek és nagy szervezetek emberként próbálnak viselkedni, vagy amikor nem.

Juteszembe sci-fi. Ismeritek a sztorit arról, hogy egyszer annyira tönkreverték az USA-t a saját hadijátékában, hogy újra kellett kezdeni, és megtiltották az ellenségnek, hogy ellenségként viselkedjen?

Plakátbiznisz

Emlékeztek arra, amikor a NASA kiadta az első adag retró utazási plakátot különböző exobolygókhoz? Azóta már egy komolyabb gyűjtemény van az űrügynökség honlapján. (Van egy adag Visions Of The Future név alatt is.) Ezek btrutálnagy felbontásban letölthetők, nyomtathatók. Akinek van pár A0-snyi üres helye a falon, rosszabbul is dönthet, mint hogy ezek közül választ egyet-kettőt.

Az egyszer jó ötletből úgy tűnik szokás lett. Csak a héten két hely jött szembe, ahol hasonló szelelmben készült, szeirntem kevésbé jó plakátokat lehet venni. Az egyik a Lynx Art Collection, a másik Steve Thomas. Ha keresnénk, biztos lenne még pár. Igazából kár, mert ez a csillogó szemű, 50's futurizmus a mindenféle távoli tájakat gyarmatosító emberről maximum egyszer használatos poénnak elég. Érdekes, hogy a bejelentéskor még a Földhöz nagyon hasonlónak beharangozott TRAPPIST-1 rendszer bolygóinak klímája a legnagyobb szívbéli jóindulattal is vacak. Ráadásul ezt magyarok mérték ki, háromszoros hurrá Vida Krisztiánnak.

Kultúrák találkozása

Gyors és egyszerű módja az emberekből való kiábrándulásnak a Facebook kommentek olvasása. Amikor a héten lefestették a Bud Spencer emlékgrafittit a Filatorigáton, akkor a hozzászólások szerint a legtöbb Spencer-rajongó kaszával-kapával irtotta volna ki a tiszteletlen graffitiseket. Volt némi alapjuk a felháborodásra, először a TV2-esek festettek bele a képbe, utána viszont egy egész jó Magritte-utalás, majd egy viszonylag ügyes válasz került a helyére.

Még érdekesebbé teszi az ügyet a Fatcap összefoglalója, ami egy tényt csap hozzá a vitához. Azt, hogy a Filatorigát egy korlátos hosszúságú legálfal, ahol nincsenek örökre szóló bérelt helyek. Ezt pedig már a Spencer-rajongók nem vették figyelembe.

Kapcsolódik: tudtátok, hogy a Filatorigátnak van Instagramja?!

A gazdag emberek megeszik egymást

Az egyik kedvenc disztópiás forgatókönyvem az, amikor a szegények megrohanják a körbefalazott lakóparkokat, legyűrik az automata fegyverekkel felszerelt magánkatonákat, és megeszik a gazdagokat. Na itt még nem járunk, nem kell indulni a Pasa Parkba bográcsozni, de azért vannak történetek. A Fyre Festivalt rapperek és az Instagram legjobb női - ami egyrészt egy remek zenekarnév, másrészt maga a sterlingi jelen - reklámozták, mégse jött össze rá elég pénz, úgyhogy azok akik eljutottak a Bahamákon tartandó buli helyére azok nagyjából egy vacakul felszerelt ENSZ menekülttábort kaptak whiteparty meg XXL-es vízágy. Szóval katasztrófa van, ki kell élvezni.

The 400 or so that heeded the call include professional surfers, football players, DJ/producers/founders, a short-lived MTV personality and long-term social media personality, and models and models and models and models and models. You almost certainly could have guessed this already, but each have a healthy Instagram following—five figures minimum.

A fenti idézetet adó cikk azért különösen izgalmas, mert a buli bedőlése előtt készült, a Vanity Fair úgy nyalja be a szép emberek végre elmehetnek bulikázni szöveget, hogy öröm nézni.

Versenyző jövőképek

Apropó gazdagok, a London Review of Booksban megjelent effektív altruizmusról szóló cikket mindenképp olvassátok el. Arról szól, hogy van már olyan filozófia, ami megmagyarázza a befektetési bankároknak és hedge-fund menedzsereknek, hogy miért is hasznosak ők a Földnek, ha eleget jótékonykodnak. Egy csomó kérdés árulkodóan reflektálatlan marad a hatalomról, annak a természetéről, vagy értékekről úgy általában, de az Excel kiadja nekik, hogy ez az elmélet minden elméletek legjobbika. (Kösz, Gazs!)

Tudjátok minek nincs divatja? A meghalásnak. John Naughton cikke a Guardianben a tech értelmiség halálellenes kezdeményezéseit járja körül. Röviden: ha a halált nem megoldandó problémának tekintjük, hanem az élet tényének, az könnyít az ember lelkén.

Gyors ráadásul digitalizált divat

A hét divatos újítása az Amazon "drágám, az a minta kövérít" kamerája volt, amivel annyi és olyan minőségű adatot gyűjthet a felhasználókról, amilyet eddig soha. A hozzám hasonló rendes pesszimistákat ilyenkor az foglalkoztatja, hogy a test változásának adatai végül az egészségbiztosítónál, munkáltatónál vagy csak a cég hirdetési részlegénél kötnek ki.

A Fashionlaw arról ír, hogyan lett a Zara igazinak tekintendő divatmárka. Azon a héten, amikor a már eddig sem túl kicsi, sem pedig szimpatikus LVMH (a betűk: Louis Vuitton, Moet, Henessy) konszern egyesült a Diorral, ez pláne érdekes. A sztori végén ezek csak cégek.

Miről nem volt szó a milánói dizájnhéten? Például Kínáról. Ez azért vicces, mert idén tavasszal hirtelen két orszában is megjelent elfogadott fizetési formaként az Alipay, hoy egyszerűbb legyen elfogadni a kínai turisták pénzét. Emellett hiányzott egy csomó menő márka, az új ötletek, stb.

Sajátélmény

Múlt héten voltam egy előadáson, ahol kiderült, hogy a jelnyelvnek is vannak területi változatai. Tudatosan nem a nyelvjárást használta az előadó, szóval én is kerülöm, de ha megöltök sem tudom elmondani, mi a különbség. Mindenesetre egy zalaegerszegi, budapesti vagy debreceni jelelő meg tudja különböztetni egymást az alapján, hogyan jelelnek. A másik pedig, amit megtanultam, hogy több kamerával, gépi látással és gépi tanulással lehet jelnyelvet fordítani.

Apróságok

Sarah Jeong írt egy környezetvédős cikket, ami a világ egyik legjobb leadjével kezdődik: A perfect movie for the post-truth era of alternative facts. Mondjuk tényleg aggályos valami ott, amikor a környezetvédők fizetnek meg helyieket, hogy gyilkoljanak állatokat, mert meg akarják mutatni a filmjükben, hogy a helyiek állatokat gyilkolnak.

A Jacobinben - amcsi balosok! - Liz Ryerson a Duke Nukem 3D-t próbálja megfejteni. Egészen pontosan azt, hogy mivel volt több, vagy miben volt más, mint a Quake. Illetve, hogy van az, hogy minden férfi disznó, LAPD pólóban, shotgunnal. Kicsit talán túlgondolja, de érdekes.

Ennyi a hétre! Válaszolni, vitatkozni, kötekedni, linket küldeni, és haveroknak ajánlani a Rakaszt ér!

Ádám