Rakasz #29

Elnyomós

Szerelmes brátim!

Have gun, will travel - vonatkozó dal - hónap van, egy kijevi kávézóban nézem épp, hogyan vonulnak a város felett a felhők. Egy-két óra múlva nyit a Maker Faire, ahol a forrasztópákás, 3D-nyomtatós emberek találkoznak. Tegnap alapozásként már megtanítottam Radónak, a pozsonyi Creative Point tecnhológusának, hogy magyarul a Batman Denevérember volt, amire cserébe megkaptam a strč prst skrz krk (*sztricsparasztskarazkarak) nyelvtörőt. Aztán ittunk, meg előtte is.

Még múlt hétről maradt egy remek link, Balázs küldte Hongkongból, hogy brutalizmus Kínában is van. (Kínában minden van!) A cikkben emlegetettek közül a Lippo Centert - csodás fém-üveg épület bármelyik Deus Exből - és a Central-Mid-Levels Escalatort látam. Utóbbi saját kategóiájában egyedi őrület, egy meredek dombon található két városrészt kötöttek össze egy mozgólépcsőkből épített kaptatóval. 

Nem nagyon tudok betelni azokkal a helyekkel, amiket a kicsit áporodott jövőszag leng körül. Felkerült a céljaim közé egy befuccsolt Róma melletti lakóház is majd valamikorra, ma pedig megpróbálok elvetődni a Szaljut hotelhez.

Kóderezés

Nagyon mélyen hiszek abban, hogy a kommentelés egy olyan funkciója az internetnek, amit meg kell menteni. Rohadtul drága lesz, különösen azért mert eddig folyamatosan spóroltak rajta. De hát tudjátok miről beszélek, volt már itt szó Sarah Jeongról. A felvezetésre viszont azért volt szükség, mert egy egészen borzasztó mondat jött szembe egy cikk hozzászólásai között:

Engineers are not paid to have any understanding of non-technical implications of their products.

Aki ennél rosszabbat tud, küldje. Nem mondom, hogy sokkolva vagyok, viszont elszomorít. A vita amúgy egészen jó, ez a hozzászóló is kap választ. A cikk, ami alatt az egész található, pedig egy kiáltvány, hogy a számítástechnikusok (computer science, nincs rá jó szavunk) kicsit kevésbé röhögjék már ki a humaniórákat, sőt ha egy mód van rá, hallgassanak legalább etikát, mert amúgy a jóisten tudja mit építenek.

Zárójel: az ugye nem csak nekem vicces, hogy amióta a STEM-et, azaz a tudomány, mérnöki tudományok, technológia és matematika, kibővítették az A-betűvel, ami egyfajta gyanús rászögelése a művészeteknek és a dizájnnak a betűszóra, azzal majdnem a septem artes liberales-hez érkeznek meg, csak valahogy a lényeg nélkül. 

Hosszú cikkek hosszan

Mi lenne, ha hagynánk, hogy a szél letépje a tetőt kocsiról, kihajítanánk a kormánykereket, lebetonoznánk a gázt? Na valami ilyesmit javasol az akceleracionizmus, csak kocsi helyett a világgal. A Guardian hétről hétre érkező nagy megfejtős cikkei közül ez a legutolsó. Lent linkelek még párat, mert olvasni jó. (Zárójel: olvasta valamelyikőtök mostanában Stross Accelerandóját? Még ma is olyan kis tenyérbemászó?)

Amióta a Brexitet megszavazták és Trumpot megválasztották egymillió cikk született Robert Mercerről és a Cambridge Analytica nevű cégről, akik az adatos népek voltak a két nyertes kampány mögött. Nagyon sokat olvastam ezekből, ott járok, hogy már kérdéseim vannak, amikre nem kaptam választ. Plusz úgy érzem, hogy Warren Ellis Normalja, a különböző civil, céges, kormányzati és titkosszolgálati jövőkutatókkal és tanácsadókkal valójában az a világ, amiben élünk. A Guardian The Great British Brexit Robbery cikke például ó pont elkezdeni a CA-s olvasgatást.

Nyitva van még a Where Oil Rigs Go To Die is, de még csak a képeket néztem meg belőle Pedig az ipari létestmények lebontása, újraértelmezése vagy szétverése egy köves tengerparton legalább annyira fontos téma, mint az ipar működése úgy általában.

Híres halott írók

Jó estét, aranyos Hornák úr! - Radványi Balázs magánszáma, kíséri a Kaláka, és azt hisem lemezen nem is jelent meg. Pedig remek példa arra, hogyan lehet elénekelni egy Örkény egypercest. Én két éve kaptam el színtiszta mázliból a Kaláka fesztiválon, azóta tudok a létezéséről. 

Petőfi Akasszátok fel a királyokat! versét gyerekként még olvastam, mint tűnt időkből megmaradt hőbörgést. Aztán elraktam a gyermeki dolgaimat, és nagy kerek szemekkel olvasom, hogy Thaiföldön, ahol egy katonai junta által megtámogatott király ül a trónon, meg lehet próbálni ugráltatni a Facebookot. Helyre kéne tennem magamban, hogy mit szeretnék: helyi szabályoknak engedelmeskedő tech cégeket vagy ethosszal rendelkező tech cégeket. Vagy persze azt, hogy ne a kettő opportunizmussal összekötött mixe legyen a gyakorlat.

És ha már gyakorlat. Sokat nem lehet róla írni, mert elviszi az időt a barrikádépítéstől, de az igazán felháborító, hogy az USA-ban feltalálták a kubikosok és a betanított munkások versenytárskizárással való röghöz kötését. Persze a másik megoldás, a munkaerő folyamatos rotálása, amit a hazai összeszerelő-üzemek felől lehet hallani, sem túl baráti. 

A hét botránya

"Very well," said the Sphinx, "answer me this one riddle: what beast is must-read at dawn, trending at noon, and problematic by dusk?"

- ez a mondat Hapax Legomantől foglalja össze a legjobban Alex Tizon rabszolgás cikkének utóéletét. A cikket mindenképpen el kell olvasni, erős szöveg arról, hogyan működött a háztartási rabszolgaság a Fülöp-szigeteken, és hogy mi történik egy ilyen rabszolgával, ha a gazdái az USA-ba költöznek. (Lelövöm a poént: semmi, ugyanúgy él tovább.)

A cikk megjelenése után a vita gyorsan arra fordult, hogy mennyire menti fel magát az író, mit tett Loláért, van-e más elmesélési módja ennek a történetnek. Adrian Chen és Maggie Koerth-Baker twitterén el lehet kezdeni az olvasgatást.

Még két link a filippítnókhoz: helperek Hongkongban, ez lényegében az Édes Anna, és a legvacakabb kiszervezett munka, amit a tech szférában el lehet képzelni.

Mindennek van neve rovat

Ismeritek azt a kis fém biszbaszt, ami azokat a kitűzőket tartja a helyükön, amik nem a biztostű elvén működnek? Van nevük! Ez az eszköz a butterfly clutch, és természetesen van még másik nyolc módszer a kitűzők felfogatására. A Google Patents meg kidob még vagy huszat.

Utolsó link

Lehet, újra kell gondolni a biológiai sokféleség védelmére létrehozott, a permafroszba épített bunkert. Olvad a környék.

Ennyi a hétre, várnak a forrasztópákás emberek!

Üdv,
Ádám