Rakasz #50

Rendkívül illatos

Sziasztok!

Ha minden jól megy, technikailag még hétvégén ér ki a levél. Ha nem, akkor pirulva ráfogom a postára. Most hogy ez a probléma megoldódott, hegyibe!

A hét híre valószínűleg az, hogy a Sony az Aibo robotkutya felújításával akar beszállni a mesterséges intelligencia hajtotta eszközök versenyébe. A linkelt Fast Company cikk lekicsinyli ezt, pedig bőven van benne téma. Az 1999-ben bemutatott Aibo volt az a kütyü, amihez legendásan kötődött a tulajdonosok egy része. Tényleg szívfacsaró tudósításokjelentek meg az utolsó szervízközpont bezárásáról (2015 talán), és a fogyóban lévő alkatrész utánpótlásról. Zeynep Tufekcinek, az egyik kedvenc biztpol újságírómnak volt egy nagyon találó mondata, amit erre a helyzetre is lehet alkalmazni:

Silicon Valley is run by people want to be in the tech business, but are in the people business. They are way, way in over their heads.


A Sony a robotkutyával olyan területre sétált be, amelyen nehezebb üzemidővel számolni. Őrületesen érdekes, hogy az MI-vel felvértezett Aibo tervezése közben számolnak-e ilyesmivel. Egyáltalán connected eszköz lesz, vagy tud majd a nettől - és a Sony szervereitől - függetlenül működni. Lassan újra kell nézni az amúgy borzasztó AI filmet is ilyen szemmel.

(Fotó: jeanbaptisteparisIllatok

Sarah McCartney parfümőrt megkérdezte a Popsugar, hogy néhány parfüm miért okoz fejfájást embereknek. Mivel a válasza nem illeszkedett eléggé ahhoz, amit vártak, ezért jelentősen átköltve jelent meg. Erre McCarney kirakta a 4160Tuesdays nevű cégének Facebookjára az eredeti válaszokat. Kínos. Ellenben ott egy remek válaszsor nekünk, olyanokkal, mint:

For example natural lime essential oil, which is restricted by the industry because of its ability to cause allergies, is made up of chemical compounds such as a-pinene, b-pinene, myrcene, limonene, terpinolene, 1,8-ceneole, linalool, borneol and citral, made naturally by the lime tree.

Mivel ezt amúgy is tök jó olvasni szerintem, van egy másik linkem is tőle. Ebben azon filózik, hogy ha egyszer egy parfümnek narancsos csoki illata van, akkor azt írja rá a címkére, hogy narancsos csoki, vagy azt a két összetevőt, ami együtt ezt adja. (Az utóbbiak a pacsuli-alkohol és a grapefruit olaj.)

Fehérek

Közismert, hogy vannak elpazarolt viccek. Egy román arc azzal viccelődött a Quorán, hogy a románok fehérek-e, illeve hogy nem minden román vámpír, lakjon bár Bukarest falain kívül is. A válaszokban akad nem is lightos rasszizmus, némi érdekes történelmi perspektíva villantás, viszont a különböző fehérség definíciók nem kerültek elő. Pedig nagyon időszerű arról beszélni például, hogy most gyorsan egy kalap alá véve az egész régiót, mi most elnyomó fehérek vagyunk-e vagy az EU megoldandó problémája, olcsó keleti munkavállalók.

Longread

Szombaton reggel belebotlottam Dirty John sztorijába Pethő András falán, és ez nagyjából meg is ette a délelttöt. A sztori valóban megtörtént, de minden elemében olyan, mint egy különösen kiszámítható thriller. Van benne házasság, elidegenített család, hazugságok, menekülés és persze erőszak is. Majd, amikor ezt elolvastam, akkor került hozzá egy máshogy lerombolt amerikai álmos történet is ugyanettől az újságírótól. A két cikkről pedig beugrott az An Unbeliaveable Story Of Rape, ami szintén nem boldog történt, ugyanakkor érdekes.

Farmercipő

Sajtóközleményt fogok magamtól linkelni, de. A sztori ott kezdődik, hogy két éve Gazzsal megtaláltuk Danielt, a London Cloth Company alapítóját és tulajdonosát egy kirakatban. Ez annyira régi sztori, hogy már a Rakasz #3-ban is benne volt, és már akkor sem volt új. (Hm, abban üzenem magamnak, hogy tetováltass polipot, és még mindig nincs.) Danielnek az elején is voltak királyügyfelei, de most épp azt látom, hogy limitált női Nike cipőkhöz szállított textilt a London Cloth Co. 


Na innen már csak a nagyon fontos hirdetmények vannak hátra. 

Errata

Az előző Rakaszból hiányzott az afrikai asszonyok színesben kép. Eszter szólt rám először, hogy hé. Tapsot érdemel. Illetve egy kitérőt, mert amikor afrikai textilről beszélek, akkor az alatt többnyire a waxprintet értem, ami arcpirító egyszerűsítése a témának. Ha az egyenlítői, nyugati területen maradunk, akkor is kellene még legalább a kentéről beszélni, meg van a nagyon érdekes mali mudcloth. Ha van egy pár üres órátok, akkor ebben van kattintgatnivaló.

Tervezett üzemszünet 

Jövőhéten elképzelhető, hogy lesz levél, ha túlélem a hetet ép ésszel, viszont az ötvenkettedik Rakasz csak november első hétvégéjén jön. A kihagyott hétvégét az időjárásáról és pálmafás beacheiről ismert Utrechtben töltöm a kísértetjárta technológiáról szóló Impakt Festival-on. Amikor jegyet vettem, még úgy volt, hogy Warren Ellist hallgatom meg megnyitó előadóként, de azóta annyira összezavarták, hogy a konferenciabérlet mire jó tulajdonképpen, hogy a franc se tudja mire jutok be. 

Közben feltűnt egy nagyon érdekes bázeli esemény is, ami november végén lesz. A Functional Failures, Operative Fakes & Tenuous Techniques arról a folyamatról, kultúráról, iparról szól, amiben a technológia látványos blamákat produkál. Aki tud egyszerűen kirabolható bankot, most jelezze!

Ennyi a hétre!

Ádám