Rakasz #57

Megígért Jövős

Sziasztok!

Tudtátok, hogy a szovjetek úgy feltérképezték a nyugatot a hidegháború alatt, mint a fene? Most - pontosabban: három hete áll a link az asztalomon - jelent meg a Red Atlas című könyv, ami erről a több adatforrásból kompilált térképről szól. 

Megint fordítás

Nem keresem, magától jön a téma. Ferenc pápa megváltoztatná a miatyánkat - jött a hír. Aztán kiderült, hogy ez egy jóval régebbi, ráadásul ismét fordítási, értelmezési kérdés. Annyira régi, hogy van remek magyar irodalma is a Katolikus Honlapon, ami a legszebb kétezres évek közepéről maradt itt nekünk, de vannak rajta ennél jóval frissebb anyagok is. A kérdés amúgy röviden az „és ne vigy minket kísértésbe” sor úgy hangzik, mintha Isten vinné kísértésbe a híveket, ezt akarják valami 'és ne hagyd, hogy kísértésbe jussunk' jellegűre cserélni. Jaj, annyira érdekes a kanonizált, millió ember által ismert szövegeken való változtatás.

Magányos harcos pixelpuskával

A Kreatívon jelent meg egy interjú Haraszti Ginával abban a Behálózva sorozatban, amibe én is írtam pár cikket. Több állítással lehet szerintem vitatkozni, de szövegekkel vitatkozni nem rossz dolog. Most egy mondatot emelnék ki:

De közben próbálok időt szakítani arra, hogy indie gameket is játsszak, olyanokat, amelyek inkluzív módon készültek, és nem tartoznak a mainstream sodrába.

Értem mit szeretne, de az indie sokkal tágabb kategória, amit szerintem nem érdemes csak így szűrni. Nem tudjuk, hogy Derek Yu inkluzív volt-e, amikor megírta a Spelunkyt. Mindegy is, beszéljünk inkább arról, hogy vannak érdekes dolgok.

Item. A Campo Santo stúdió, akik két éve a beszélgetős, nyomozós, életközepi válságos, tűzőrös Firewatch-csal jelentkeztek be - akkori kritikám itt - tegnap jelentette be, hogy In The Valley Of Gods címen régészes, mászkálós, felfedezősnek tűnő játékkal készül. A trailer alapján ez még bármi lehet, de mivel az előző játékuk tényleg könyv tökéletességű interaktív sztori volt, már most nagyon várom az újat. 2019-ig már nem kell olyan sokat aludni.

Item. Az Overland című apokalipszistúlélős játékban, ami szintén még csak készülget, fordult elő egy remek hiba. Van olyan, hogy néha megjelenik a karakterünk mellett egy figura kocsival, akivel régen rossz arcok voltunk, és megpróbál bosszút állni. Nem korlátozták azonban, hogy ezek a szereplők csak emberek lehessenek, ezért néha morcos kutyák jelennek meg kocsival.

Item. Nem indie, viszont teljesen meglepett, hogy nem elég, hogy tényleg készül a Beyond Good And Evil folytatása - nem követtem a híreket, na -, de hogy valami furcsa, fotorealisztikus rémálomba kergeti bele magát a stúdió.

Cyberpunk 

Ezerféleképpen lehet befejezni azt a mondatot, hogy a gyerekkorom sci-fije nem ezt ígérte nekem, hanem... A nyolcvanasokban születetteknek Xeecee pár zárlatot ad egy remek Twitter threadben. Az a legkevesebb, hogy a gonosz cégek vezetőinek jobban kellene öltözni, mert _azt ígérték_.

Persze azt is ígérték, hogy az öregek és a senkinek nem kellő közmunkások otthon fognak leszedálva VR-es valóságsót és mexikói sorozatokat nézni. Ehhez képes inkább az van, hogy esetenként a korábbi középvezetők is, akik a 2008-as válságban elvesztették a megtakarításaikat lakókocsiba költözve élnek, és állnak be Amazon-rabszolgának. Annak a válságnak ez a megtakarításosdi része többnyire csak vágóképként szokott megjelenni, pedig iszonyat durva hatása volt.

Look at the underlying problem Camden had: They were taking out benches because of antisocial behavior.

Távolról kapcsolódik, de ide tartozik az a vita is, hogy milyen helyként képzeljük el a városainkat. Van-e hely bennük olyan utcabútoroknak, amik arra szolgálnak, hogy embereket távol tartsanak az utcától? Akarunk-e A pusztító - ritka ügyesen megrajzolt jövőkép a kilencvenesekből! - városában élni?

Szpojler és hírlevelek

Kieron Gillen, akit a baromi jó Phonogram képregény miatt ismertem meg, illetve mert írt a Rock Paper Shotgunba, ami a ritka olvasható videojátékos oldalak egyike, hosszan írt arról, hogy alkotóként hogyan áll hozzá a spoilerekhez. Megszaladt a tolla, van ez így nála, a Phonogram minden része után még volt vagy tíz oldal agymenés a britpopról. Mindenesetre azért, mert jókat ír most éppen a hírlevelében, meg mert amúgy is időszerű valami listát csinálni, leírom nektek, mit olvasok én. (Zárójel: a csávó nem one trick pony, az új projektjei közül a The Wicked + The Divine járt a kezemben, popsztárként működő istenekről szól, király.)

Surprise only matters the first time you read something. For me, any worthwhile piece of literature exists to be reread, and will open up more upon rereading. In other words, knowing the twist should add to the rereading of the book.

Tudom erre az a válasz, hogy elsőre mégse csapják már le a poént. Ami persze egyrészt jogos, másrészt sokkal több értelmező kritikát szeretnék olvasni a mindent körbetangózós ajánlók helyett. Eddig a mellékszál.

  • Exponential View: Azeem Azhar stílusát elsőre talán szokni kell, de annyira jó szemmel figyeli a technológiát, és nagyon be van kötve a megfelelő helyekre. Technológia + társadalom, amerikai fókusszal.

  • Kieron Gillen's Word Mail: teljesen kiszámíthatatlan, de néha vannak benne olyan esszék, mint a mai spoileres.

  • Design Twitter Round Up: Chapell Ellison 'ezeket a fura dolgokat találtam a héten' levele. Régi reklámok, mai dizájntárgyak, esetenként belsőépítészet, jó Instagram júzerek. Mindig nagyon érdekes, és öt perc végigfutni.

  • Orbital Operations: ha Warren Ellis nem lenne, mi se lennénk. Épp futó munkák különböző kódneveken, interjúk más alkotókkal, filozofálás a technikai meghatározottságú világról és a kultúráról. Alegjobb.

  • Climate Stories: Alice Bell klímasztorijai, lényegében cikkek. Ha már úgyis idegesnek és tehetetlennek kell magunkat érezni, ez a legjobb forrás hozzá. Legalább a poros pár levelet olvassátok el.

  • Sentiers: Patrick Tanguay hírlevele, aki a CV-je szerint mintakereső, kapcsolattaláló gondolkodóember. Cikk és longread válogatás, mivel iszonyú széles az érdeklődési köre, mindig akad benne valami használható.

  • Technoccult by Damien: többnyire nem bírom a transzhumanistákat, mert fájóan hiányolom a modelljükből azt a részt, amikor megesszük a gazdagokat a sivatagban. Na ez a hírlevél még pont a fogyaszthatóság határán van transzhumán jövőbenézésből. Ja, és okos.

  • Restricted Frequency: Ganzeer, az egyiptomi, de már az USA-ban élő streetart művész és képregényes arc hírlevele épp téli álmot alszik, de ettől még érdemes rá feliratkozni, mert tavasszal jön vissza. Művészet, projektek, élet, közel-keleti politika.

  • Lagniappe: Nicolas Nova hírlevele tök rendszertelenül jön, ráadásul többnyire franciául van, amely nyelven sört és zsíroskenyeret tudok rendelni, de hát ezért adta nekünk miurunk Jézus Krisztus a Google Translatet. Tech trendek, új szavak, dizájn és európai mozgolódások.

  • Interconnected: ez egy kivétel, Matt Webb brit tech arc, ex-BERG London gondolkodó blogját lehetne RSS-ben is követni, de az RSS-olvasóm annyira tele van munkával, hogy inkább feliratkoztam rá hírlevélként. Többnyire technológia, trendek, ez viszont marha érdekes perspektívából.

A fentieken kívül van még pár dolog, amit tesztelek - illetve tök külön kategóriában ott van még korábbi kollégám, Földi Bence polititikával foglalkozó hírlevele - ezekről majd később lesz szó, ha beváltak.

Ennyi volt a hétre.

Ádám