Rakasz #64

Vármegyés komondoros

Sziasztok!

Szürreális világban élünk, gondolom feltűnt már. Az AKQA London jövőbeli munkákat bemutató képein ugyan süt a nap, minden szép, csak a munkák tűnnek pocséknak. De legalább cuki módon azt feltételezik, hogy ma értékes dolgoknak harminc év múlva is lesz értéke.

Legalább ennyire érdekes végignézni az EFF hiányzó berendezések listáját. Ezek azok a cuccok, amiket a Digital Millenium Copyright Act (DMCA) nem tesz lehetővé. Van egy-két pont, amikor túlzásba esnek, de alapvetően jó lista. Mostanában úgyis keveset beszélünk arról, hogy miktől zár el az amerikai jogvédelem.

Virek és tsai

Február másodikával felkerült a Netflixre a Valós nalál (Altered Carbon) első évada. Könyvben akkor olvastam, amikot megjelent magyarul, akkor tetszett. A sorozattal szemben nem nagyon voltak elvárásaim, persze azon túl, hogy illeszkedjen a jó nézős scifik sorába. Ezek nagy hirtelen: Killjoys, Expanse, Ascension. A Westworld-öt szokás még mondani, de abből nagyon gyorsan elegem lett. 

Amellett, hogy a nézős scifi követelményeit teljesíti, felmerülhet pár érdekes kérdés a sorozat kapcsán. Az egyiket a Mary Sue-n találtam, aki ugyan csak a trailerről írtak még, viszont annak az elemzésébe megpróbálták visszacsempénszni azt a reprezentációs kérdést - már hogy az ázsiaiakat ázsiai játssza-e és így tovább - ami a sztoriból az univerzum össze-vissza betelepítésével nagyrészt kiíródott a történetből. (A főhős neve Takeshi Kovács.) Érdekes vita sörök mellé. 

A másik kérdés pedig, hogy nőgyűlölő-e a Valós halál, illetve, hogy létezik-e nem nőgyűlölő cyberpunk noir mű. Ezt Tim Maughan dobta fel Twitteren, aki nagyon szórakoztatóan és kérlelhetetlenül tud gyűlölni dolgokat. Még érdekesebb vita még több sör mellé.

Kicsit azért várok arra, hogy a hatalomnak, az élet meghosszabbításának és mondjuk a törvények hatókörének kérdése is felmerül előtt-utóbb a kritikákban. Főleg azért, mert az akciófilmes darálás mellett erről szól úgy istenesen a sorozat. Amúgy szerintem a whitewashing vád nem áll meg, de ehhez egy trailernél többet kell látni, a nők a noirban kérdés viszont fogós.

Pénzes ügyek

El kell ismerni, kevés lap van, amelyik úgy tud ultragazdagokról és a környezetükről írni, hogy szinte megközelíthetőnek tűnjenek. A New York Times most ezt a partitrükköt mutatta be a magánrepülőgép-tulajdonosokkal és azzal az emberrel, aki gépeket ad el nekik. 

"His first appointment came via text from a member of a minor, impoverished branch of the aristocracy of a Southern European country, a useful person for whom Varsano had some pity."

Hát mit ad isten, hamarabb zár be az a ghenti orosz avantgárd kiállítás, amiről korábban (R#62) már volt szó. A hamisgyanús művek tulajdonosai sápadoznak és meglepődnek, és beleegyztek abba, hogy megvizsgálják a festményeket. Folytatása, valószínűleg, következik.

Gazstól kaptam az If You Pleats hírlevél feliratkozós linkjét, amely hírlevél azokról a sneakerekről, sportruhákról is ír - meg a divat jövőjéről, blockchainről satöbbi - amibe én csak időnként szoktam belekapni. Erősen ajánlott feliratkozni rá. 

Kuang-11 traktorra

A következő Forbes különszámhoz interjúztam a héten, és ahogy ez interjúknál előfordul, sokkal több mindent tudtam meg, mint ami belefért a cikkbe. Például megtudtam, hogy Ukrajna egyelőre nem nagyon vált precíziós mezőgazdaságra, pedig remek csernozjon talajai vannak. Még izgalmasabb, hogy az ukrán piacra nehéz belépni, mert a John Deere uralja. igen, ez olyan mondat, ami egy cyberpunk regényben is megállná a helyét, de ettől még így van. 

A sztori ott kezd érdekessé lenni, hogy a John Deere-ről még egy dolgot tudunk. Elég komolyan veszi az általa eladott eszközök védelmét. Magyarul tetőtől talpig tele van a traktor DRM-mel, menjen csak a termelő minden gondjával a márkaszervízbe, és csengesse ki a dollárt. Vagy a hrivnyát. Ez sem új, a right to repair, azaz a javításhoz fűződő jogamerikai harcosai ezért kerültek ki izgalmas módon a gazdák körül. Más kérdés, hogy az iPhone-tulajdonosok is előnyét látnák egy átfogó, a javítás jogát szabályozó törvénynek.

Sterling regénnyé pedig attól változik a sztori, hogy a fenti két tény kölcsönhatásba lép. Az amerikai gazdák pedig ukrán fórumokról letöltött szoftverrel törik fel a traktoraikat. Van erről a Vice-nak egy tíz perces dokumentumvideója, megéri megnézni.

Apróságok

Egy sztori a Columbia Journalism Review-ban arról az esetről, amikor a Chicago Sun-Times riporterei annyira beépültek egy sztori miatt, hogy még egy kocsmát is vettek a sztori megszerzéséhez. Megérte.

Bryce Elder közel tökéletes, teljesen konzisztens és minden ízében marhaság magyarázatot írt a bitcoin működésére. Körülbelül ez az egyetlen mód, ahogy kedvem van munkán kívül foglalkozni a kriptovalutákkal.

És a legfontosabb: mindenkinek köszönöm a zenéket, aki az előző Rakaszra választ nyomva küldött!

Ennyi a hétre!

Ádám