Rakasz #73

Okos gépek, okos emberek

Sziasztok!

Azért jön ilyen korán a Rakasz a héten, hogy megkérdezhessem, ugye voltatok választani? A legkisebb is szá...ja az a Tesco. Mindegy. Lényeg, hogy fontos, menjetek. Ugyanezt mondja amúgy ebben a videóban Ésik Sándor is, a Diétás Magyar Múzsa szerkesztője, csak lényegesen szórakoztatóbban. Eddig a közszolgálati tartalom. Jön a hosszú, ellenben kevés témáról szóló heti Rakasz.

Valami, Dániában

Egy ideig csak parfümöknek utánanézni jártam fel a Fragranticára, de aztán rájöttem, hogy érdekes cikkek is vannak az oldalon. Most épp redizájnolták és mintha fel is pörgették volna az anyagok megjelenésének a tempóját, de hát ezért adta nekünk miurunk az RSS-t. (Khm, ezt ugye mindenki ismeri? Aki nem, az hírcsatorna néven talán. Röviden: folyamatosan frissülő tartalomjegyzék a kedvenc oldalainkhoz. Igen, ezt nagyjából a Facebook is tudja, csak ő valójában nem mutat mindent.)

Szóva, Fragrantica. Matvej Judov megint lecsapott és most a szantál illatról írt egy bitang hosszú, kémiával rendesen átitatott cikket. Nyilván nem annyira egyszerű a dolog, hogy az amúgy is védett szantálfából kivonnak valamit. A sztoriban vannak németek, oroszok, 11 lépésből álló szintézis, a gyártási eljárások változatossága miatt eltérő illatú anyagok, és vagy egy tucatnyi izgalmas, bonyolult aromás vegyület. Az egész sztorinak az 1997-ben felfedezett javanol az aktuális nyertese, de hol van még a vége.

"Dani, hozz egy jelfogót"

Ígértem Muszka Dánielt, néha az ilyeneket sikerül is betartani. Rövidebb és összecsapottabb, mint érdemelné, de erre volt idő. 

Muszka Dániel 1930-ban született Nagykőrösön és 1948-ban érettségizett a helyi református gimnáziumban. Tíz éves korától érdekelte a rádiótechnika, ami eléggé menő téma volt akkoriban. Elég arra gondolni, hogy egy évvel Budapest ostroma után, 1946. február hatodikán az Egyesült Izzó vezetője, Bay Zoltán már a Holdat lőtte radarral. Ez amúgy önmagában is jó sztori, nem is értem, miért nem ünnepeljük meg évente egy nagy holdradarozással. Azért különösen nagy szó, hogy erre képesek voltak Bayék, mert 1945 tavaszán lényegében a falba behúzott vezetékeket is kitépve nyúlták le a szovjet csapatok az Egyesül Izzó teljes gyárát. (PDF)

Nna de vissza Muszkára. Neki nem jutott egy jó ideig hely a műszaki egyetem környékén sem, nem volt elég jó elvtárs a családban. Úgyhogy ipari tanuló lett majd pedig rádió- és villanyszerelő szakmunkás, és ebben a minőségében járt el felvételizgetni a BME-re, ahová rendre nem vették fel. 1951-ben végül bejutott az egyetemre, igaz, nem Pestre hanem Szegedre, és nem villamosmérnökire, hanem matek-fizikára. De mivel Kalmár László Szegeden tanított, és ebből a városból lett a magyar kibernetika központja. Abba hosszú lenne belemenni, hogy mi a kibernetika, messze nem a műkezekről meg az exoskeletonokról volt szó, hanem visszacsatolási rendszerekről. 

Először a Kísérleti Fizika Intézet rádió-laboratóriumába került be. Ide egy nagy rádió megjavítása után fogadták be. Aztán egy matematikai logika vizsgán, amin kiderült, hogy rádióműszerész, Kalmárral is összeismerkedett. A professzor megjegyezte, hogy villamos szakember, de ezt a tudást egészen sokáig nem vette elő. Közben Muszka a GELKA-nál is húzzott le éveket mert hitt abban, hogy egy szakirányú vállalat dolgozójaként könnyebben kerül be a villamosmérnöki karra. 

"Lacikám, ilyet, hogy számítógép, elektromos számítógép, ilyeneket ne mondjál, ezért lecsukják az embert." (Tarján Rezső Kalmár Lászlónak)

1957-ben lépett egy nagyot a pályája, Kalmár maga mellé vette az MTA nagyon hosszú nevű ellenben kibernetikával és számítástechnikával foglalkozó Gépkutató Laboratóriumába, mert kellett neki egy elektromos ember a számítógépének a felépítéséhez. Ez kezdetben egy tudományos segédmunkatársi félállás volt, de legalább falon belülre került. Az őrület mélyen megmutatkozik abban, hogy az ország egyik első számítógépének az építője délelőtt szervizes a GELKA-nál, délután gépet épít az MTA-nál. (A másik, még elsőbb számítógép Kozma László MESZ-1-e.) A GELKA-s állásból a szegedi tanácselnök mentette ki, mert hálás volt, hogy a szabadtéri játékok hangosításának késleltetését - erre a pattogó visszhang miatt volt szükség - megoldotta Muszka. Egyet tippelhettek hová került, hogy aztán ahelyett építsen gépet: egy általános iskolába, állandó helyettes tanárnak.

A közben épített masina a Szegedi Logikai Gép. Különös ismertetőjele, hogy egyáltalán nem hasonlít arra, amit mi számítógépként ismerünk: nagy fa szekrény, fényekkel teleszerelve. Ami mondjuk még mindig nem annyira idegennek tűnő konstrukció, mint a MESZ-1, aminek a kimenete egy átalakított írógép, aminek a billentyűit elektromágnesek mozgatják. 

"A gondolkodó gépek kétségbe ejtettek bizonyos köröket. A gondolkodó emberek is, de a gondolkodó gépek, azt már nehezen lehetett elviselni, ezért semmiféle támogatásra nem lehetett volna számítani."

Az első gépekben közös, hogy egyik sem tranzisztorokból épült fel, hanem postai jelfogókból. Olyanokkal is kellett számolni a tervezés közben, hogy mennyi idő alatt tud váltani érintkezők között egy jelfogó. (Ez a repülési idő.) "A logikai gép azzal a rejtett szándékkal épült, hogy számítógép legyen" - mesélte Muszka a nyolcvanadik születésnapján a Műszaki Múzeumban. "A logikai gép olyan szerkezet, amely olyan feladatok megoldására alkalmas, ahol abszolút szükségtelen az aritmetika, nem kell számolni kell, hanem logikusan gondolkodni." A Szegedi Logikai Gépben ÉS, VAGY, HA, AKKOR, NEM dobozokból lehetett logikai műveleteket összerakni, így lehetett programozni. A gép memóriája jelfogókból állt, a logikai műveletek azonban huzalozva voltak, így gyorsabban dolgozott, mint a korábbi hasonló gépek.

A szegedi laborban készült el a Katicabogár is, ami a feltételes reflex működését demonstráló műállat volt. A katicába épített a barátság kialakulását szimuláló módot, ehhez meg kell simogatni a hátán az érintkezőt. Illetve észleli ha a pöttyeit megérintették vagy nekiütközött valaminek. Ez a robotporszívók korában nem tűnik hírértékűnek, de amikor a katica készült, még mikrokapcsoló sem volt az ütközés érzékeléséhez, Muszka maga hajtogatott drótból egy eszközt, ami betöltötte ezt a szerepet.

1963-ban a szegedi Kibernetikai Laboratóriumot természetesen Muszka vezette, része volt abban, hogy szegeden indult be először a programozó-matematikus képzés. Remek kutatóközpontot épített ki. Először az első magyar építésű általános célú számítógép, az M-3 számítógép került Budapestről Szegedre. Ezt azzal ünnepelték meg, hogy a használattól poros gépet jó alaposan kitisztították, hetek kellettek ahhoz, hogy ismét üzemképes legyen, mert a kosz is a rendszer részét képezte.

Később majd egy Minszk22-es érkezett 1968-ban, végül pedig egy NSZK gyártmányú R-40-es 1974-ben. A szigeteletlen és riasztó áramkörökkel csak részben felszerelt R-40 kigyulladt, leégett, és az NSZK elvtársak helyett kimondatlanul is Muszkát, a labor tudományos vezetőjét tették meg bűnbaknak. Hiába építették öt hónap alatt újjá a gépet, Muszka körül megritkult a levegő. Nyugdíjba végül az "Új élet" szövetkezetből ment, ahová egy holland klímarendszer szabályozásának telepítésére vállalkozó mérnökként került. Ezzel persze visszaérünk ahhoz a témához, hogy a kibernetika a szabályozásról szól.

Aki idáig eljutott az szerintem élvezné Kovács Győző Válogatott kalandozásaim az informatikában című könyvét, amit a Könyvudvarban többnyire egy sör áráért be lehet szerezni. Annak Győző bácsi a főhőse - ő sem él már - de a fenti sztori összes szereplője is megfordul benne. Aztán célpont lehet a többek között Muszka Dániel által alapított szegedi számítógépmúzeum is, amiről itt beszél.

Morcos Mikulás és a királyi játék

Dr. Irving Finkel, ha feltüzeli magát, olyan mint egy Mikulás, aki túl sokat olvasgatta a rossz gyerekek listáját. Volt szerencsém így látni, épp arról beszélt a Boring konferencián, hogy az emberek kidobják a megörökölt régi naplókat, ahelyett, hogy egy gyűjteménynek ajándékoznák azokat. Pedig a naplóba - a bloggal szemben - az emberek az igazat írják, mert remélik, hogy senki sem olvassa el. Az öreg amúgy a British Museum asszírológusa és ékírás szakértője. (Jéééé, most vettem észre, hogy az én fotóm van a wiki szócikke mellett!)

Most a hivatalos minőségében és társasjáték kutatóként került elém Finkel. A társasjátékozás napjára a British Museum - aminek azért a kolonialista gyökereit ugyanúgy lehet piszkálni, mint a V&A-ét - készített pár videót régi játékokról, köztük Ur városának királyi játékáról. A 4500 éves játék léte nem lepett meg, egyszer turkáltam egy sör áráért egy Ravensburger-féle replikát. Viszont mivel úgy tudtam, hogy csak kábé van lövésünk arról, hogy mégis mik voltak a szabályok, nekiugrottam a videónak. Egyrészt kiderült, hogy egy két évezreddel későbbi ékírásos tábláról sikerült megfejtenie a szabályokat Finkelnek. Másrészt meg azt is, hogy elég esélytelen dolog egy játék újrafelfedezőjével versenyre kelni.

Már a hírlevélhez keresgéltem linkeket, amikor belefutottam egy Guardian ajánlóba Finkle özönvizes könyvéről. Meg egy videóba, amin a Lewis sakkfigurákról beszél. (Meg egy filmről, amit nem nevezünk néven.) Miket nem csinál ez az ember.

Ugró táncot jókedvemben

Eddig is tudtunk - és gyanús is volt - hogy a Brown Girl In The Ring dallamára perfektül rá lehet énekeni azt, hogy "minden zöld buzi, sálálálá". (Zárójel, ráéneklés. Ugye tudjátok, hogy bármely Rózsa Sándor nóta bármely sorát lehet kétjegyű számokkal helyettesíteni. Próbáljátok ki! Hogyaszongya: Rózsa Sándor tizenkettő huszonnégy, harminchárom hetvenkettő tizenegy, Rózsa Sándor nyolcvankilenc huszonnégy.) Most viszont a Scientific American felmérése kihozta, hogy igen, a zöld termékeket femininebbnek értékelik, mint a hasonló jellegű, ám környezetkárosítóbb jószágokat. (Igen, összemostam fent két sztereotípiát. Mea culpa.) A felmérést amerikaiak és kínaiak között végeztek, úgyhogy nem feltétlenül kell magunkra venni, a cikket viszont érdemes elolvasni már csak azért is, hogy a káros és egyben buta férfiasság kultuszának egy darabjára rálássunk.

Van hozzá egy párhuzamos sztorim. Netes távoli ismerős apuka meséli, hogy a gyerek fején megpillant egy nagy horzsolást. Megkérdezi, hogy de mégis mi történt. A gyerek válaszol: karateedzésen szerezte, elfelejtette a vécében, hogy van egy alacsony polc és lefejelte. Az apa kommentárja: hát, ha népszerű akarsz lenni a lányok körében, akkor az első tagmondat után állj meg. Khm. Igen, erről beszélünk szerintem is. Ezzel viszont vége a heti Rakasznak. Mennem kell elégetni egy benzinnel begyújtott traktorgumit, hogy meglegyen a férfiasság kvótám.

Sziasztok!

Ádám