Rakasz #89

Madaras gibsonos

Sziasztok!

Kezdjük a lényeggel. Meséltem már nektek a kakapóról? Biztos igen. Ez az a rendkívül szimpatikus röpképtelen, és a szaporodás terén is kihívásokkal küzdő madár régi kedvencem. Nnna most, készül népszerűsítő, figyelemfelhívó, polcdíszítő Lego-verzió a madárból. Még pár szavazat kell neki, hogy tényleg le is gyártsák, szóval mérget azért senki ne vegyen rá, hogy tényleg meg lehet majd venni.

Mindenféle a háború idején

Jelentkezzen, aki tudta, hogy az ostrom alatt álló Szarajevóban tartottak egy Bruce Dickinson koncertet! Még dokumentumfilm is van róla. Én a Zoom cikkéből tudtam meg, a doksi már a gépemen van, de még nem volt érkezésem megnézni. Időt kell rá találni.

Ott még nem járunk, hogy kisiskolások irányítsák a bombázó drónokat, az nagyon Ender's Game lenne. De azért a Daily Beast talált egy egyetemi szemináriumot, ami elvben azért gyűjtött bagdadi alaprajzokat és földrajzi tudást, hogy segítsen megőrizni a város építészetét. Ezzel szemben valójában open source hírszerzés voltak. Jó tudni hol az ablak, ha be akarunk lőni rajta egy okos rakétával. Kinek ugrott be a Google Street View mostanra?

Beától kaptam egy Madeleine Albright interjút, amiben több diktátorról beszél, visszatekintve a pályájára. Köztük van a mi illiberális Orbánunk is, akiről azt mondja, hogy senki nem mondta volna meg, hogy a mai képére formálódik majd, amikor még a nyugat kedvenc ellenzékijeként nyugaton forgolódott. Ha már a nyakunkon van, akkor az ilyen meglátásokat érdemes szembeállítani a hazai liberális ellenzék soraiból feltörő "már 92-ben tudtam, hogy ez lesz" és "hát ez a Fekete-Győr tiszta fiatal Orbán, ez is diktátor akar lenni" hangokkal. Amúgy bőven akadnak vitatható dolgok Albright világképében, ezért is érdekes az interjú.

...írja e verset a kód

"Fiúk, van még egy pár korai művem floppyn, de nem azon, ami elterjedt, hanem Acorn lemezen." Vagy nem is Acornt mondott, hanem Amstradot? Szinte mindegy is. Életemben egyszer találkoztam Papp Tiborral, az első és tán utolsó magyar disztichongeneráló szoftver programozójával, avantgárd költővel és rendkívül kellemes emberrel, és nem tudtam mit mondani a kérdésére. Az után hívott el, hogy Gazs megoldotta, hogy Mini vMac emulátorban elinduljon a Disztichon Alfa nevű versgenerálóelőadta meetupon, én pedig írtam róla. 


Megmutatta pár újabb művét is Papp. Úgy emlékszem a CD-rom nyújtotta lehetőségekig eljutott, egymást váltották versek, de volt csöcsös kép is a műbe rejtve. Egy avantgárd költő már csak adjon magára, és legyen valami váratlan, és a prüdériát kikezdő a munkájában. Második találkozó nem volt, mert én nem értem rá, és nem volt válaszom a kérdésre. Azóta sincs, de már ötletem lenne, kit kell megkérdezni. Eddig a sztori, isten nyugosztalja. 

Kis politikai culture club

A jobbosok Magyar Időkből induló, és a balos és liberális értelmiséget is felizgató, nyári kultúrharcában három üdítő pont volt. Az egyik szokás szerint a Diétás Magyar Múzsa cikke arról, hogy amúgy mennyire kell minket érdekelnie, hogy Prőhle Gergelyt és L. Simon László hátába próbálja csempészni a bökőt valami náluk is szarabb alak. (Kicsit se.)A másik a Tusványos kulturális politika paneljéről szóló tudósítás (Index444), és az azt megelőző Szabó Tibor Benjámin által írt kremlinológia(Utóbbinál figyelembe véve, hogy még mindig nem kell meghatódjunk azon, hogy Orbán János Dénes előkapta a bicskát.)

Végül pedig az Artportal egészen jól körbejárta a kérdést. Igaz, ott volt olyan nyílt levél, amit aztán meghatározó értelmiségiek írtak alá vagy negyvenen, de az ilyennek szerintem már mindenki tudja a helyét. Na de az Artportal azért át tud lépni az ilyeneken, úgyhogy egyelőre a legfrissebb cikke a témában egy kétrészes interjú Horányi Attilával (egykettő), ami az avantgárd és a kommunizmus viszonyát igyekszik helyretenni. 

A Horányi interjúban kérdésként felmerülő, a köznek való elmagyarázhatóság és elmagyarázandóság is egy érdekes téma. 

Van azzal a jövővel egy kis gond

Volt egy projektem két éve Fuchs Péterrel. Végigolvastuk, beszéltük, kommentáltuk a Neurománcot a könyv megjelenésének harminc éves évfordulóját apropóul használva. Csináltunk hozzá Facebook csoportot is, mostanában oda szórom be a különösen gibsoni híreket. Eddig volt drogadagolást segítő fitnesz karkötőkikötőből ellopott kobaltszállítmány és általános gyógyszereket olcsón gyártó hackerek(Juteszembe, nem tudjuk milyen kor jön Japánban és ez aggasztja az IT-seket hiszti megvolt?)

A kobaltoshoz érdemes talán Tam Hunt 2015-ös peak lítiumról szóló cikkét hozzáolvasni. Az árak és mennyiségek természetesen változtak azóta, például az akkugyártásra használható nyers lítium ára jócskán megugrott. De nem is emiatt ajánlom, hanem azért, hogy szoktassuk magunkat a gondolathoz, hogy a megújuló energiának vannak nem megújuló komponensei. Azaz oké, hogy napfényből annyi van mint a szemét, de az akkumulátor még lehet kérdés. Ide kapcsolódik a Wired cikke is arról, hogy a villamosenergia-hálózat fenntartása is problémássá válhat a jövőben.

Más erőforrások, más hiány. Csaba osztotta meg Jack Monroe brit táplálkozási aktivista, szegénykonyha szakértő rövid tirádáját, amiben a teljes sajtót küldi el a fenébe, amiért most kezdenek írni arról, hogy mit okoz az élelmiszerellátásban a Brexit. És most is azokat célozzák ezekkel a cikkekkel, akik kicsit drágábban, de jól fognak élni. 

Szeku Richárd

Hagyományos techről nem nagyon szokott szó lenni a Rakaszban, mert az többnyire nem túl érdekes. Viszont most a Google bejelentette, hogy piacra dob egy kétfaktoros azonosításra használható eszközt. Ebben az a nagyon érdekes, hogy ha egy akkora cég beáll mögé, akkor talán meg tudja tolni felhasználónév-jelszó párosnál biztonságosabb azonosítási eszközök népszerűségét. Már az is segített, amikor a mobilos kódgenerátorukat kiadták.

Ugyanitt, hétvégente a Facebook felől érkezve a Wired fel szokott dobni évi 10 dolláros digitális előfizetési ajánlatot, amihez egy Yubikey kódkulcs is jár. Amellett, hogy nagyon cyberpunk ha ott fityeg a kulcscsomón, az se rossz, ha az embernek egy ilyen miatt nem lehet elkötni a Gmailjét. 

További olvasnivalók

Guardian hosszú cikk az angol nyelv globális hegemóniájáról. Érdemes megfigyelni például, hogy a hazai nyelvtanulós vitákban gyakorta kimondatlan alapfeltevés, hogy az idegen nyelv, az angol. A megértendő idegennyelvű kultúra angol nyelven készült. A feliratos film színészei angolul vagy amerikaiul beszélnek. 

Alex de Campi két - vagy több - pia közben megírta a Twitterre, hogy a muskéták fejlődése hogyan vetett véget a könnyűlovasságnak. 

Eddig a hét!
Sziasztok!

Ádám