Rakasz #99

űrrandevús barbekjús

Sziasztok!

Beesett egy adag könyv a Verso Bookstól a héten. Lassan el kell ezekre különítenem egy hónapot, amikor csak olvasok. A könyvek között ott van Laboria Cuboniks Xenofeminista kiáltványa, amit ingyen is el lehet érni online, de annyira szép kis kötetet hozott belőle össze a Verso, hogy igazán bűn nem venni meg. Október 15-ig 4,8 fontért adják (plusz posta), annyiért ajándék.

Chinatown

A héten jártam a budapesti kínai negyednek abban a részében, ahol a jó éttermek, a Dunapanda szupermarket és az élet van. Állandó tettestársam, Péter ötlete volt, és nagyon igaza volt. A hely egy igazi zárvány Budapesten belül. Nem úgy mint a piac, mert a piac egy értelmezhető hely, arról tudjuk, hogy micsoda. A Jegenye utca és környéke viszont nem Kína, hanem egy amerikai kínai negyed egy darabja.

Persze nem filozofálni mentünk, hanem enni valamit. A Szen Guo Zsi nevű BBQ étterembe ültünk be, ami a piacról már ismert logika - az ember nyársakat választ nyersanyagokkal, azokat készítik el neki - szerint működik, csak út öttel igényesebb. Kettőnknek nem hozták ki az asztal közepébe illeszthető izzó faszenes eszközt, így a grillezést nem magunk csináltuk, de így sem volt okunk panaszra. Hihetetlenül kötelező program. A tájékozódásban segíthet az Index sorozata, ami a környékbeli helyeket ismerteti. Katt a linkre.

Amikor a művészet a markába köp

Golan Levin amerikai médiaművész több okból tök érdekes figura, de egy régi projektje miatt szeretem nagyon. Az elérhető 3D-nyomtatás hajnalán, 2012-ben megcsinálta a Free Universal Construction Kit nevű modellgyűjteményt, ami olyan köztes elemekből áll, amik a Legót a Duplóhoz, azt a Tinkertoyshoz, azt a K’nexhez kapcsolhatóvá teszik. Egy csomó, kölcsönösen inkompatibilis építős játék válik összeépíthetővé, ami ugye az egész lényege lenne egy ideális világban.

A dolog időnként felbukkan itt-ott, Levin tartott róla előadásokat satöbbi. Viszont a héten egy ismerősöm Facebook falán láttam, hogy a budapesti Facebook Marketplacen vett pár elemet, amikkel Dupló kockákkal lehet viaduktokat meg egyéb elemeket építeni a Brio kisvasút - ez a menő svéd favonat, aminek például ikeás klónja is van - sínei alá. Fizetett érte 1-2-3-4 ezer forintot, szinte mindegy is, hogy mennyit. Ez pedig így már a soha el nem jött 3D-nyomtatós jövő: az ember a jó minőségű nyomatért fizet, a nyomtatós embernek megéri ilyet gyártani, a tárgy terve szabadon terjed.

Bujdosó Attila, akinek Social Design Cookbook nevű, valahol már bizonyított kooperatív társadalmi mintákat (azaz: akarsz egy klubot, így csináld) ismeretető könyve hamarosan most már tényleg megjelenik, mondta az egészről a legjobb mondatot:

Szerintem lenyűgöző, hogy 6 év alatt valami eljut az Ars Electronicáról a Facebook Marketplace-re.

Két apró kapcsolódó dolog. Az egyik, vegyük észre, hogy a favonatoknak van gyártókon átívelő kváziszabványa. A másik pedig, hogy a Social Design Cookbook is tök érdekes magában. Évekig voltam a Budapest New Tech Meetup egyik szervezője, nagyon jól tudom, hogy egy szigorú mintát (öt perc előadás, öt perc kérdés, öt előadás után sörök, mindez a hónap meghatározott napján) működtetve lehet sikeres eseményt szervezni. Ezekre pedig - és ez már aktuálpolitika - nagyon nagy szükségünk van.

Illatos kert

A 4016 Tuesdays, kedvenc brit parfüm manufaktúrám IndieGogón gyűjt pénzt két új illatra. Illetve hát leginkább elővásárlás ez. Mindegy is. Szerintem megéri megnézni, hogy mit terveznek, mibe kerül satöbbi. A leírás alapján egyik sem az én világom, de a Dark Heart of Havanájukat a világ minden kincséért sem adnám.

Lehet, hogy erről volt már szó, de a Penhaligon’s pedig gamifikálta egy kicsit az ajánlórendszerét. Néhány átlátszó és pár teljesen randomnak tűnő kérdés után ajánlanak négy hozzánk passzoló illatot, amiből kettőt meg is rendelhetünk hat fontért. A Penhaligon’s amúgy nem olcsó - az igazán izgalmas illatokból 180 font körül van a 75 milliliteres EdP - szóval rászokni drága móka. Próbának viszont remek. Akárhogy is döntötök, a Portraits sorozat leírásaiba mindenképp olvassatok bele.

És hogy ne csak unalmasan elérhető dolgok legyenek: ki tudta, hogy az Apollo-Szojuz űrrandevúnak volt hivatalos illata is? Az amerikai Revlon és a szovjet Novaja Zarja közösen hozta össze az EPAS (Experimental Project Apollo - Soyuz) nevű parfümöt. Ahhoz képest, hogy 1975-ben adták ki, eBayen fel-felbukkan még. (Kép: NASA)

Tüp tüp türürüp

Levi’s reklám háttérzenéje is volt, szóval biztosan le vagyok maradva, de Jain Makeba című száma nagyon beakadt a héten.

Hanna hívta fel a figyelmemet arra, hogy ha erről a számról van szó, akkor a logikus következő dal viszont maga Miriam Makeba kell legyen, aki énekes, dalszerző, apartheid ellenes aktivista volt. Utóbbiban annyira hatékony, hogy nem is nagyon akarták visszaengedni Dél-Afrikába.

És még egy videóm van kéznél, ami viszont teljesen más irányba megy. Kátai Zoltán üstök-frizurás énekmondó közel egyórás előadását találtam meg. Kátai borzasztó érdekes figura, hallottam élőben előadni, sztorizni két olyan dal között, amit nem nagyon szokás hallani. A nagy kedvencem, a Mohács Mohács sajnos nem hangzik el, de a Hangzó Helikon sorozatban megjelent lemezén megvan, ami pedig ott a Spotify-on.

Képes krónika

Egy hete futott nagyot az interneten a Control Panel tumblr és a még több csodát rejtő hasonló nevű Flickr csoport. A két oldal pont azt nyújtja, amit a név ígér: különböző korokból származó, különböző dizájnnyelveket követő irányítópaneleket. Az esztétikai élmény mellett érdemes olyan szemmel is ránézni, hogy a funkciók, visszajelző funkciók hogyan vannak elszórva. Annyi tré szoftverrel van dolgunk minden nap, amelyeknél ezeken nem gondolkodtak el.

Céline Clanet fotói az orosz sarkköri területekről eleve tök jók, nézegetném még órákig, de a honlapján lévő bővebb anyagból is gyorsan ki lehet fogyni. És ha már úgyis belesodródtunk az orosz kisebbségi dolgokba, a régi Origo hantis riportját is nézzétek meg.

Szoknunk kell lassan a komputációs fotográfia (vagy valami hasonló) kifejezést. Arról van szó, hogy a (mobilos) kamerák egyre több dolgot számolnak, egyre több feladat terhelődik át a kódra, a gépi látásra. Az a múlt, hogy az üvegen át bejön a fény, rámosolyog a filmre, azt’ történik valami. Azon most emelkedjünk felül, hogy régen se pont így volt. A kifejezés akkor tűnt fel, amikor John Naughton írt róla, de most a Google Pixel 3 telefonbemutatója után gondolkodtam el igazán. Például azon, hogy ha a RAW kép sem nyers szenzoradat, mert a fogalom értelmezhetetlen, akkor még mélyebbre kerültünk az üregben.

Dolgok, amikről nem lesz hosszan szó

Bloomberg vs. Kína vs. amerikai techcégek ügy. Nem lehet benne tisztán látni egyelőre. Scheier viszont írt egy érdekeset, ami kapcsolódik. Röviden: át kell gondolnunk ezt a biztonság dolgot, mert sem az olcsó netes kütyükre, sem a komplex, nagy, törhető berendezésekre nem működik a mostani modellünk.

Jamal Khashoggi, szaúdi származású újságíró ügye, akit becsaltak az ország isztambuli követségére, és valószínűleg megöltek. Ehhez sokkal jobb külpolosnak kellene lenni. Már Khashoggi eltűnése előtt is sok szó esett arról, hogy Mohamed bin Salman - akit a sajtó hatalomra kerülésekor köbenyalt mert fiatal és technokrata - őrületesen destabilizálta Szaúd-Arábiát. (A cikkhez ingyenes regisztráció kellhet.) Például azzal, hogy blokád alá vette Jement, humanitárius katasztrófát okozva.

Az EU és azon belül az EPP megint eladta a jövőnk egy darabját, most épp az önvezető autók telemetria adatainak jogvédelmével. Csak visszaüt, ha azokat küldjük az EP-be, akik itthon csak zavarnak.

Külső memória

Átlag félévente elő kell keressem ezt a passzust Lénárd Sándor A római konyhájából, úgyhogy most elteszem ide, innentől kezdve már a fejezeteket nem kell végigtallóznom a MEK-ről amúgy letölthető könyvből.

A római embert nem érdekli az időjárás. Ha elkapja egy kis felhőszakadás (sgrullone), behúzódik egy boltíves kapualjba, és él az alkalommal, hogy szitkozódjék egyet, ahogy dédapja tette a pápai, ő maga meg a fasiszta kormányzat idején: "Porco governo ladro!" Mármint hogy az a disznó gaz kormány az oka a pocsék időnek. Veszélytelen mondás volt ez, köztudott ugyanis, hogy az időjárás a mai napig is Szent Pétertől függ, s nem utódaitól, sem pedig azoktól a magas személyektől, akiket ezek "a gondviselés küldötteinek" neveznek olykor. S hiába volt ott a kapualjban (mert tíz ember közt már biztosan akad) egy rendőrspicli, nem tartóztathatott le senkit egy nyilvánvaló tréfa miatt. Holott az illető csak megmondta a véleményét a kormányzatról ki-ki füle hallatára.

Háztartási dolgok

Nagy munkában vagyok, de nem adok neki kódnevet, nem vagyok én Warren Ellis. Közel hat gigabájt adat landolt nálam ferdén szkennelt, képeket tartalmazó PDF-ekben. Sok lépés lesz ez, de a végén adatbázis épül az iratokban lévő adatokból. Hihetetlen motivációt ad az, ha tudom, hogy valaki ezt a csomag fájt úgy rakta össze, hogy “na ez majd kicsesz velük”. Ha elkezd láthatóvá válni a munka, mutatom.

A Pohly Ferivel közös Meti Heteor technológiai, kulturális, helyenként politizálós meg kütyüzős podcastom elérhető már Spotify-on is. Emellett bekerült oda az Anno Budapest közösségi emlékezős rádióműsor podcast verziója is, amiben szovjet katonai tanácsadóként tevékenykedek.

Kipróbáltam múlt héten, a Substack is tudja azt, hogy ha a hírlevélre küldtök választ, akkor az beesik a postaládámba. Igen, ez felhívás keringőre. Igen, mikor legutoljára táncoltam, az inkább a partnerem lábán volt, mint a párketten.

A héten a Magyar Narancsban megjelent a Waymo-ról és az Aimotive-ról szóló cikkem. A sztori röviden: az önvezető autók több kihívást rejtenek, mint az önvezető autók PR-je sejteni engedi. Érdemes figyelni arra, hogy a jóslatok egyre konzervatívabbá válnak.

Ennyi a hétre.

Ádám